• Reklama

Jiayu S3 problem z romem

Jiayu S3 problem z romem

Postprzez yaroslav44 » czwartek, 26 marca 2015, 18:47

Na wstępie witam wszystkich.
W czym może być problem. Posiadam Jiayu S3 wersja 2 gb z romem ze stycznia 23. Chciałem zrobić backup w mtk droid tools i lipa program wyrzuca takie coś
--- ERROR : --- TotalBytesPerChunk Not Found. Set default Page/Spare=2048/64 !!!
ATTENTION! Requests for confirmation on the device screen are possible!
--- ERROR :system it was not remounted on ReadWrite!
--- ERROR : file adbd not install !
Po podłączeniu jiayu g4 i g5 droid tools widzi i ładnie sczytuje wszystko.O co chodzi. Flash tools też nie widzi S3. Stery instalowałem z wątku o romie do S3 2 gb, wszystkie możliwe, na każdych lipa nie wykrywa fona. Jak się robi aktualizację do wersji 2015.02.05 z poziomu telefonu wyrzuca że system uszkodzony. Przez CMW i TRWP aktualizacja też nie idzie. Chciałoby się nowe romy powgrywać a tu taki zonk.
Pozdrawiam
yaroslav44
 
Posty: 17
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 17:11

Reklama

en.001phone.cn=

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez HooCairs » czwartek, 26 marca 2015, 19:05

Miałem podobny problem, z tym że ja z poziomu androida wybrałem ustawienia fabryczne, telefon okazał się być cegłą, recovery też przez to usunąłem, wyświetlało się tylko logo androida. Trochę się namęczyłem, ale ostatecznie udało się dzięki SP flash tools, uprzednio należy oczywiście usunąć wszystkie sterowniki USB skojarzone z tym telefonem i zainstalować pobrane z internetu, gdzieś to jeszcze mam jakbyś miał problem ze znalezieniem.
Avatar użytkownika
HooCairs
AKTYWNY
 
Posty: 267
Dołączył(a): sobota, 13 września 2014, 20:09
Pochwały: 11

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez yaroslav44 » czwartek, 26 marca 2015, 20:10

HooCairs napisał(a):Miałem podobny problem, z tym że ja z poziomu androida wybrałem ustawienia fabryczne, telefon okazał się być cegłą, recovery też przez to usunąłem, wyświetlało się tylko logo androida. Trochę się namęczyłem, ale ostatecznie udało się dzięki SP flash tools, uprzednio należy oczywiście usunąć wszystkie sterowniki USB skojarzone z tym telefonem i zainstalować pobrane z internetu, gdzieś to jeszcze mam jakbyś miał problem ze znalezieniem.

Dzięki za info. Wysłałem ci PW.
yaroslav44
 
Posty: 17
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 17:11

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez HooCairs » czwartek, 26 marca 2015, 20:50

Na podstawie tego poradnika
https://www.youtube.com/watch?v=A3TmXtOA0IA

ściągasz stąd basic WCDMA
http://www.needrom.com/download/jiayu-s3/

SP flash tool, ja korzystałem z 5,1452, oprócz tego potrzebujesz USBDeview i sterownik USB, oba znajdziesz w tej paczce http://www.4shared.com/zip/g_foJQgBce/MTKDownloads.html
jest tam co prawda dużo więcej programów, ale musiałbym to wrzucać na osobny hosting gdyby miało być osobno. Mając to wszystko postępujesz zgodnie z poradnikiem z filmiku, do którego link już wkleiłem. Kluczowe w całym procesie jest usunięcie obecnych już sterowników przez USBDeview (u mnie to był mediatek cośtam i coś w stylu JY-3) i wgraniu nowych z tej paczki. Na bieżąco sprawdzaj co dzieje się w windowsowym device managerze w zakładce ports przy podłączaniu telefonu. Z flashowaniem myślę, że sobie poradzisz bo dalej to wygląda już standardowo. Aha, no i na początku musisz wgrać stockowy system jeżeli poprzednio wszystko usunąłeś, dopiero potem możesz się bawić w customowe romy.

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
HooCairs
AKTYWNY
 
Posty: 267
Dołączył(a): sobota, 13 września 2014, 20:09
Pochwały: 11

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez yaroslav44 » sobota, 28 marca 2015, 01:58

I nie działa, już mi laptpów brakuje. Jakieś pomysły???
yaroslav44
 
Posty: 17
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 17:11

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez pado » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 11:20

z doświadczenia wiem, że da się wszystko uratować. Uwaliłem już na amen Lenovo (tylko Meta Mode działał=power + volume na chwile dawały wykrycie telfonu przez kompa jako MTK USB COM PORT) a ostatnio przy wgrywaniu romu do S3A przy 18% wywaliło błąd i cegła...
Jeśli chodzi o jajko to pomogła zmiana w SP FT w rozwijanym menu z "Download" na "Upgrade" i rom się wgrał na nowo, a w Lenovo przy mocnej cegle rom się wgrał dopiero przy wyborze opcji "Format All+Download"
Przede wszystkim trzeba zachować spokój... oczywiście zakładam, że ze sterownikami jest all ok, ale ja osobiście jakoś się do nich nie przykładałem, a telefony wstawały :)
pado
 
Posty: 10
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2015, 10:55

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez ddr » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 14:43

Tak po temacie myślałem że jakś rom próbuje ukraść telefon :).
Format+download nie polecam.
Mi osobiście backup też się nie udał, ale nie wiem czy on jest w ogóle do czegoś potrzebny.
Jeżeli SPflash przy wgrywaniu wywala błąd DOWNLOAD FAIL to najczęściej wina leży po stronie kabla.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com - zamknięte do odwołania
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.
Avatar użytkownika
ddr
VIP
 
Posty: 3635
Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:50
Pochwały: 124

Re: Jiayu S3 problem z romem

Postprzez pado » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 16:24

No tak - format all + download skasował imei , ale do odzyskania przez program imei.exe. To była jedyną metodą odzyskania Lenovo i udało się - dlatego trzeba próbować wszystkiego po kolei... Teraz po tych doświadczeniach nie boje się już uceglenia chińskich telefonów
pado
 
Posty: 10
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2015, 10:55


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama