• Reklama

Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Postprzez Kaktusck » piątek, 10 czerwca 2016, 11:16

Witam. Opiszę wszystko w skrócie. Posiadam Jiayu G4T (Turbo) w wersji 1GB RAM/4 GB z procesorem MediaTek MT6589T. Pewnego dnia najprawdopodobniej z Google Play Sklep ściągnęła mi się czegoś aktualizacja i zaczęło mi wywalać błędy typu zatrzymanie aplikacji Telefon, Kontakty, Facebook, Snapchat no ogólnie wszystko oraz oczywiście com.google.process.gapps. Próbowałem jakoś to naprawić ale telefon tak jakby na nic nie reagował - próbowałem factory restart niestety telefon restartował się i nic nawet nie przywracało do ustawień fabrycznych. Potem chciałem podstawowym android recovery <3e> zrobić cache restart oraz restart pamięci. Niby coś tam przechodziło ale po uruchomieniu telefonu nic się nie zmieniało. No to zostało jeszcze raz wgrać ROM za pomocą SP Flash TOOL. Na złość nie mogłem znaleźć w sieci ROM który używałem z 1.5 roku czyli Jiayu G4T od jiayupolska.pl. Ściągnąłem z jiayu.es hiszpańskiego ROM'a niestety były problemy z jego wgraniem. Potem próbowałem chińskiego ROMa też były problemy nawet nie przechodziło do FLASHOWANIA (żółty pasek w SP Flash TOOL).Zacząłem kombinować i chyba wgrałem proloadera z wersji hiszpańskiej a boot.img z jakiegoś ROM'u od MIUI i od tej pory telefon się nie odpala ani nie reaguje na ładowarke. Na szczęście komputer go czyta. Pewnego dnia tak przeszukałem internet, że znalazłem mój ROM z jiayupolska ktoś wstawił go na dysk GOOGLA. Noi wrzucam pliki do SP Flash TOOLA odpalam leci wszystko pięknie już się cieszę dochodzi do 100% i pojawia się szary pasek DL DA Cheksum i wybija błąd : brom error s_chksum_error (1041). Dodam, że mam zaznaczony DL DA Download w SP FT i korzystałem z versji 3.1 oraz z najnowszej 5.v . Męczę się już z tym około 30 godzin. Ktoś ma jakieś pomysły bo próbowałem już naprawdę wiele i nie wiem co zrobić. Jakby telefon zepsuł się mechanicznie no to wiadomo dałbym sobie spokój ale jak zepsuł się softowo to zawsze można by go było naprawić. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam Kaktus :)
Kaktusck
 
Posty: 14
Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 19:04

Reklama

Re: Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Postprzez Kaktusck » piątek, 17 czerwca 2016, 15:18

Nie ma nikt pomysłu jakby to naprawić ? Albo ogólnie jakiś pomysł bo może coś robię źle :(
Kaktusck
 
Posty: 14
Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 19:04

Re: Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Postprzez KarlosW » piątek, 17 czerwca 2016, 18:45

Wgrywales przez apke z marketu od Hiszpana?
Avatar użytkownika
KarlosW
VIP
 
Posty: 1836
Dołączył(a): środa, 13 listopada 2013, 21:06
Lokalizacja: PL
Pochwały: 25

Re: Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Postprzez Kaktusck » niedziela, 19 czerwca 2016, 15:34

Niestety :D telefon jest uceglony teraz nawet się nie odpala nie reaguje na przycisk POWER :) więc nie mam jak wejść do Marketu :(
Kaktusck
 
Posty: 14
Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 19:04

Re: Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Postprzez slavo22 » niedziela, 19 czerwca 2016, 23:59

Spróbuj zrobić pełny reset w sp flash tools, u mnie na umi zero pomogło na niedomagania sprzętowe. Dopóki komp go wykrywa jest nadzieja, chyba że padła pamięć (miałem tak w G3T) i wymieniłem wtedy płytę główną.

Wypalcowane
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1514
Dołączył(a): wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 44

Re: Jiayu G4T "uceglony" CHECKSUM error

Postprzez Kaktusck » poniedziałek, 20 czerwca 2016, 14:51

Wydaje mi się, że pamięc nie padła :D a jak wygląda restart totalny w SP TOOlu bo wydaje mi się, że go robiłem :) no własnie też mi się wydaję, że jak wykrywa komputer telefon to jeszcze nie wszystko stracone chociaż naprawdę już mega długo na tym przesiedziałem :P
Kaktusck
 
Posty: 14
Dołączył(a): środa, 4 lutego 2015, 19:04


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama