• Reklama

Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez franiuu » wtorek, 10 grudnia 2013, 21:14

Witam. Mam dosc powazny problem i boje sie ze wogole ucegliłem telefon.

Probowałem wgrac rom i spolszczenie do niego z
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
.
Z poziomu aplikacji ROM Manager odpaliłem telefon w trybie recovery (CWM 6.0.2.8), zrobiłem wipe wszystkiego, wgrałem rom, po wgrałem zip ze spolszczeniem. W koncowym momencie instalacji spolszczenia telefon sam zrestartował sie. Pojawiło sie zmienione logo... i nic. Telefon złapał boot loopa jak mniemam.

Problem w tym ze nie moge uruchomic telefonu w trybie recovery za pomocą kombinacji klawiszy Power + Volume Up. Problem ten nie pojawił sie po nieudanej instalacji - wcześniej tez nie potrafiłem wymusic uruchomienia recovery kombinacja klawiszy, musiałem go uruchmiac z poziomu aplikacji (Jiayu.es, ROM manager itp. aplikacje maja opcje "uruchom w trybie recovery"). Wiec albo jakos zle mi sie zainstalował CWM (wgrywałem za pomocą Jiayu.es) albo zle wciskam sekwencje klawiszy. Obstawiam raczej to drugie.

Kiedy wciskam i trzymam cały czas oba klawisze - tzn power i volume up - to telefon uruchamia sie ale po kilku sekundach wyłącza sie.
Kiedy wciskam na pare sekund power, trzymając cały czas wciśnięty klawisz volume up, to telefon niestety uruchamia sie w normalnym trybie i lapie boot loopa.

Wciskam coś nie tak, czy mam cos zwalone w telefonie? Możecie sprawdzić i opisać dokładnie jak sie włacza tryb recovery w waszych Jiayu?
franiuu
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 27 września 2013, 17:16

Reklama

Re: Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez ebola1972 » wtorek, 10 grudnia 2013, 21:30

Popróbuj kilka razy wejść do recovery, nie za każdym razem zalapuje , czasami potrzeba cierpliwości :-)

Raczej ci się nic nie uwalio, próbowałem teraz kilka razy wejść do recovery Jiayu g4 żony i za cholerę nie mogłem, ale jak kiedyś wgrywalem Rom do Jiayu to też był ten sam problem, za którymś razem mi się udalo więc próbuj :-)

Telefonu raczej nie da się uceglic :-)

Wysłane z Xiaomi Red Rice :-)
ebola1972
VIP
 
Posty: 1731
Dołączył(a): poniedziałek, 13 maja 2013, 20:09
Lokalizacja: PL
Pochwały: 44

Re: Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez zriel » wtorek, 10 grudnia 2013, 23:14

Najprawdopodobniej nie zrobiłeś wipe wszystkiego, jak przygotować telefon do wgrania rom-u przez CWM masz w tym temacie dla Cubot One post44253.html?hilit=CUBOT#p44253 Ponadto po instalacji rom-u najpierw raz uruchamiasz telefon(żeby odbudował się dalvik i system zasiedlił), później wchdzisz do recovery , czyścisz cache, dalvik cache i dopiero instalujesz spolszczenie - po instalacji spolszczenia ponownie czyścisz cache i dalvik cache i dopiero uruchamiasz telefon. Co do CWM - instalacja nowego ROM-u często potrafi wywalić CWM a nawet roota. To co jest u ciebie to typowy objaw źle wgranego rom-u (stawiam na brak wyczyszczonego dalvik cache). Jedyne co Ci pozostaje to ściągnąć stockowy lub jakiś inny rom w postaci obrazu i instalacja go przez SP Flash Tool, później ponownie root przez MTK Droid i na końcu recovery.
zriel
AKTYWNY
 
Posty: 650
Dołączył(a): poniedziałek, 9 września 2013, 14:37
Pochwały: 31

Re: Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez franiuu » piątek, 13 grudnia 2013, 17:46

Problem juz rozwiazany. Po prostu wciskalem sekwencje klawiszy w sposob niepoprawny.
Nalezy jednoczesnie wcisnac i trzymac power + volume up, do momentu az ekran sie wlaczy. W tym momencie od razu puszczamy oba klawisze.
Nie wiem dlaczego, ale myslalem ze klawisz volume up nalezy trzymac az do mementu kiedy zobaczymy ekran cwm :oops:

zriel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dokladnie tak jak piszesz. No coz, czlowiek uczy sie na bledach, teraz juz bede to wiedzial :)
franiuu
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 27 września 2013, 17:16

Re: Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez KarlosW » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 20:57

Jiayu 3gt:

Problem - pojawił sie srebrny kręcący się obrazek jayu.es.
A wcześniej wykonałem:

- z menu głównego CWM wybieramy opcję "wipe data/factory reset"
-następnie wybieramy opcję "wipe cache"
- wchodzimy do menu "mounts nad storage i wybieramy kolejno : "format cache","format data","format system" należy przy tym uważać aby przypadkowo nie wybrać opcji "format storage" lub "format sd"
- następnie wybieramy menu "advanced" i w nim korzystamy z opcji "vipe dalvik cach"(konieczne!! bez tego kroku system po instalacji nie będzie działał prawidłowo lub uszkodzimy telefon), a potem "wipe battery stats"
-teraz przystępujemy do instalacji Custom ROM-u wybierając z menu głównego CWM "install zip from SD card", następnie wybieramy opcję "choose zip manually" i wskazujemy archiwum .zip z custom rom-em na karcie sd

Po instalacji Custom ROM-u może być konieczne wgranie dodatkowych komponentów systemu - np. GAPPS(Google Apps wśród których jest niezbędny sklep Google Play)
W tym przypadku po instalacji Custom ROM-u nie uruchamiamy ponownie telefonu tylko wykonujemy następujące czynności :
- wracamy do menu głównego CWM
-wybieramy opcję "wipe cache"
-z menu "advanced" wybieramy opcję "wipe dalvik cache"
-dopiero teraz postępujemy podobnie jak przy instalacji ROM-u - czylyi wybieramy opcję "install zip from SD card","choose zip manually" i wskazujemy archiwum zip za GAPPS-ami itp.
- na koniec ponownie trzeba skorzystać z opcji "wipe cache" oraz "wipe dalvik cache"



.. i niestety chyba tej ostatniej linijki nie zrobiłem..


No i nie zrobiłem restartu po zainstalowaniu romu a przed paczką spolszczającą (brak info o tym w ww wątku)

naciskam + i power i włącza się, pokazuje logo chinatel, jiayu.es i znowy miga srebrny znaczek... i tak w kółko..

Help.
Avatar użytkownika
KarlosW
VIP
 
Posty: 1839
Dołączył(a): środa, 13 listopada 2013, 21:06
Lokalizacja: PL
Pochwały: 25

Re: Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez KarlosW » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:07

KarlosW napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Sytuacja opanowana
Jeżeli ktoś będzie miał taki sam problem wystarczy podpiąć kabel USB do kompa i + plus power i będzie dobrze.
Avatar użytkownika
KarlosW
VIP
 
Posty: 1839
Dołączył(a): środa, 13 listopada 2013, 21:06
Lokalizacja: PL
Pochwały: 25

Re: Jiayu G4 Bootloop + nie moge odpalic recovery.

Postprzez KarlosW » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:09

zriel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
(nie da się bo restartuje z automatu po wgraniu języka więc nie da się wyczyścić cache i dalvika).
Avatar użytkownika
KarlosW
VIP
 
Posty: 1839
Dołączył(a): środa, 13 listopada 2013, 21:06
Lokalizacja: PL
Pochwały: 25


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama