• Reklama

Jiayu G3t - problemy z siecią

Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez maciek » środa, 11 grudnia 2013, 16:30

Jestem szczęśliwym posiadaczem G3t. Nurtuje mnie tylko jeden problem z siecią.

Objawy:
Raz na jakiś czas telefon 'traci połączenie' z siecią komórkową (Orange, duże miasto - brak problemów z zasięgiem :)) Ciągle pokazuje że zasięg jest ok, ale nie można wykonać połączenia (dialer długo czeka i samoczynnie się wyłącza), ani się dodzwonić. Przestaje też działać transmisja danych (znika ikonka E/H z paska powiadomień, pasek zasięgu jest ciągle widoczny).

Próby rozwiązania:
W takiej sytuacji pomaga restart telefonu, albo wyłączenie/wyłączenie karty Sim w ustawieniach (SIM managment). Wydaje mi się że jak problem pojawi się raz, jego częstotliwość się zwiesza. Wtedy przekładam kartę SIM do drugiego slotu i kilka dni wszystko działa bez zarzutu.
Problem pojawiał się na stockowym romie, później załadowałem rom Miui (linkowany gdzieś tu na forum), teraz mam rom ze strony jiayu.es (wygląda jak oczyszczony z chinskich dodatkow stock). Problem nie zniknął.
Nie bardzo mam możliwość przetestowania innej karty sim.

Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
maciek
 
Posty: 2
Dołączył(a): środa, 11 grudnia 2013, 16:09

Reklama

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez sephot » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 12:02

Witam
Mam podoba sytuację tylko znaczniej bardziej "do dupy" od 2 dni moj telefon nie widzi mojej karty sim w ogole nie widzi jej ani jeden ani drugi slot , karta jest sprawna sprawdzałem w innym telefonie , próbowałem też inne karty sim również nie widzi ich , zmieniałam romy różne wersje przez recovery i flash tool nic to nie zmienia. Jestem strasznie zawiedziony ponieważ mam ten telefon od 6 mc i wszystko do tej pory było idealnie a tu nagle taki problem ;/ .
>LeTV x600>?
http://www.sephot.pl <-Recenzje
http://newsborg.blogspot.com <-Nowości,Kupony,Promocje
Avatar użytkownika
sephot
VIP
 
Posty: 1920
Dołączył(a): piątek, 19 lipca 2013, 10:03
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 70

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez ventura » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 13:08

1. Kupić zupełnie nową kartę tej samej sieci (startówka to pare złotych)
2. jeśli zadziała tel to wrobić duplikat właściwej jeśli nie to 3
3. odesłać telefon na gwarancje

Telefon, który ma 6 miesięcy podlega GWARANCJI! Korzystajcie ze swoich praw.
ventura
AKTYWNY
 
Posty: 349
Dołączył(a): sobota, 23 listopada 2013, 13:28
Pochwały: 4

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez sephot » sobota, 17 maja 2014, 21:04

Tak skorzystałem, kontakt i wyjaśnienia trwały trochę ponad miesiąc, w końcu udało mi się dogadać i wysłałem telefon po jakimś 1,5 miesiąca odesłano mi go. Wszystko działa w nim jak powinno więc koniec konców pomimo tego że trwało to bardzo długo, jestem zadowolony.

Wysłane z mojego JY-G4 przy użyciu Tapatalka
>LeTV x600>?
http://www.sephot.pl <-Recenzje
http://newsborg.blogspot.com <-Nowości,Kupony,Promocje
Avatar użytkownika
sephot
VIP
 
Posty: 1920
Dołączył(a): piątek, 19 lipca 2013, 10:03
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 70

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez p@sik » wtorek, 2 września 2014, 21:43

mam podobny problem, tzn wszystko było ok jam miałem 1 kartę SIM, ale dostałem firmówkę i nie chce mi się nosić 2 telefonów więc założyłem 2 kartę i zaczęły się problemy. Obie karty z play i na tej firmowej często wyskakuje jak by wogóle brak zasięgu a czasami jest zasięg a nie można na firmowy się dodzwonić. Po zmianie slotami kart sim problem jak by podążył na kartą firmową. Używał ktoś 2 kart sim z jednej sieci ?
p@sik
 
Posty: 46
Dołączył(a): środa, 11 grudnia 2013, 00:03

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez TiTuS » środa, 3 września 2014, 00:15

Z mojej skromnej teoretycznej wiedzy technicznej na temat działania "dual sim standby mode" - scenariusz w którym używa sie 2ch kart sim tej samej sieci nie jest zalecany bo własnie może powodować problemy jak opisałeś.
Co więcej - może to być zależne od konfiguracji samych nadajników i w jednym miejscu problemy mogą być, w innym (inny nadajnik) już nie.

W przypadku PLay widze obejscie - choć wymaga troche dłubania. Dla 2giego SIM'a ustaw sobie roaming na stałe np na plus'a. Jak telefon nie będzie tego gubił np po wyłaczeniu - po problemie.
TiTuS
 
Posty: 60
Dołączył(a): piątek, 22 sierpnia 2014, 17:42
Pochwały: 8

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez p@sik » niedziela, 7 września 2014, 22:19

Próbowałem z tym walczyć i nie mogę ogarnąć tego problemu z zasięgiem. Na jednej karcie ustawiałem Plusa na 2 Ere na sztywno i tak mam problem że mam służbowy numer poza zasięgiem, mało tego czasami nie mogę z niego zadzwonić. Dziwne to, że prywatny play nie ważne w jakim slocie to nigdy problemu nie ma.
p@sik
 
Posty: 46
Dołączył(a): środa, 11 grudnia 2013, 00:03

Re: Jiayu G3t - problemy z siecią

Postprzez TiTuS » poniedziałek, 8 września 2014, 12:11

To ustaw służbowego na play na stałe, wyłącz roaming a prywatnego przypisz do innej sieci.
TiTuS
 
Posty: 60
Dołączył(a): piątek, 22 sierpnia 2014, 17:42
Pochwały: 8


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama