• Reklama

Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40 min

Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40 min

Postprzez Marlock » niedziela, 11 sierpnia 2013, 17:57

Witam.
Mam problem z GPS używając Sport-trackera i innych podobnych aplikacji. Trasa wyrysowana jest w miarę poprawnie, jednak odległości i prędkość kilkunastokrotnie odbiegają od rzeczywistych (np. 262km zamiast 17). Podobnego problemu nie miałem używając tych samych aplikacji z telefonem Jiayu G3 z androidem 4.0.1 (obecnie używany przez moją żonę).
Udało mi się wygooglować, że problem ten jest prawdopodobnie związany z wersją androida w moim obecnym telefonie (4.2.1). Co w takim razie najlepiej zrobić?
Czy jest już jakaś zupdatowana wersja dla G3S? Przyznaję, że nie mam doświadczenia z reinstalacją androida, nie udało mi się też znaleźć żadnej klarownej odpowiedzi. Proszę o pomoc :-)

Marlock

PS. Podobno w niektórych aplikacjach (np. OsmAnd Maps & Navigation) błąd ten został wyeliminowany, chciałbym jednak być w stanie nadal używać ulubionego sport-trackera.

telefon: JIAYU G3S
android: 4.2.1
kernel: 3.4.5
build number: JY-G3 20130523-102107
Marlock
 
Posty: 2
Dołączył(a): niedziela, 11 sierpnia 2013, 17:38

Reklama

en.001phone.cn=

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez markus70 » niedziela, 11 sierpnia 2013, 20:19

@up
Wystarczyło trochę forum poczytać - generalnie telefony z MTK6589 mają z tym problem.
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez Marlock » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 20:18

Dziękuję za szybką odpowiedź i jej niezwykle merytoryczną wartość. Wiem, że problem istnieje, ale szukam rozwiązania :-)
Zresztą opisywane problemy dotyczą głównie łapania fixa i w tym przypadku nie znajdują zastosowania.
Ponawiam pytanie: czy zmiana androida pomoże? Jeśli tak, jakie są alternatywy dla JIAYU G3S?

Pozdrawiam
Marlock
Marlock
 
Posty: 2
Dołączył(a): niedziela, 11 sierpnia 2013, 17:38

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez picq » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 20:35

Faea F1 jest na qualcomie więc nie ma problemów z GPS'em

Generalnie tak jak markus powiedział ;) szukaj czegoś na Qualcomie
picq
 
Posty: 53
Dołączył(a): poniedziałek, 29 lipca 2013, 01:19
Lokalizacja: Rze

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez markus70 » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 21:33

@marlock
Wystarczyło wpisać w szukanie hasło Endomondo. To popularniejszy program i też są z nim problemy. Co do rozwiązania - to takowego nie ma. Tzn. jest, ale Chińczykom nie chce się go zaimplementować.
I to powielanie tematów jest zwyczajnie bez sensu..
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez xenu » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 22:52

Spróbuj edytować build.prop i dopisać "dalvik.vm.execution-mode=int:fast". Jeżeli jest podobny wpis, to zamień
xenu
 
Posty: 8
Dołączył(a): czwartek, 11 lipca 2013, 13:41
Lokalizacja: Krk

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez markus70 » wtorek, 13 sierpnia 2013, 15:20

@up
czyli tak jak kiedyś już tu pisałem, jest to wina JiT. Powyższy wpis powoduje jego wyłączenie
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez arcadioush » wtorek, 13 sierpnia 2013, 15:39

Czyli co? Po edycji tego wpisu GPS działa poprawnie czy nie? Mam ZOPO C2 Elite i też zmagam się z tym problemem...
arcadioush
 
Posty: 163
Dołączył(a): niedziela, 21 lipca 2013, 13:17
Lokalizacja: stąd
Pochwały: 4

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez markus70 » wtorek, 13 sierpnia 2013, 15:56

@up
Chyba nie działa. Endomondo raz pokazuje poprawnie (4-5 km/h), by zaraz pokazywać 40 km/h. Jeszcze trochę potestuję..
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez markus70 » wtorek, 13 sierpnia 2013, 17:03

@up
Chyba trochę pochopnie przekreśliłem powyższe rozwiązanie. Okazało się, że nie dodało mi tego wpisu do build.prop. Spróbuję później
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez xenu » wtorek, 13 sierpnia 2013, 17:16

Gdyby był kernel udostępniony, to w 5 minut byłoby naprawione to:(
Nie mam pojęcia, czy to pomoże, bo jakiś mózg powielał ten sam tekst w pliczkach i przez to duplują się wartości. Nie ma szans tego naprawić bez źródeł raczej, ale coś tam spróbuję, jak mój g3qct dojdzie za pare dni.
xenu
 
Posty: 8
Dołączył(a): czwartek, 11 lipca 2013, 13:41
Lokalizacja: Krk

Re: Jiayu G3S - problem z GPS-czyli jak przejść 262 km w 40

Postprzez markus70 » wtorek, 13 sierpnia 2013, 19:38

Działa :-)
Wprawdzie testowałem to na krótkim odcinku jazdy samochodem, ale program nie wariował z odległością i prędkością.
Czekam na opinie innych użytkowników.
Mam nadzieję, że to ustawienie nie spowoduje problemów z innymi aplikacjami..
markus70
VIP
 
Posty: 944
Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 14:15
Lokalizacja: Somewhere in Poland ;)
Pochwały: 16

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama