• Reklama

Jiayu G2F a GPS

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez Gravis » wtorek, 2 września 2014, 17:44

Potwierdzam, w tablecie z którego pisze jest tak samo tzn. godzinę do tyłu.
Nie wpływa to jednak na korzystanie z GPS

Wysłane z tabletu Onda v819 3g przy użyciu Tapatalk
Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade RedBull
Avatar użytkownika
Gravis
VIP
 
Posty: 2212
Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 10:32
Pochwały: 25

Reklama

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez Doman » środa, 3 września 2014, 00:32

No to jezeli sa jeszcze inne urzadzenia z taka roznica i to nie wplywa na sygnal GPS to ok.

Chociaz ja nadal nie rozumiem dlaczego na niektorych urzadzeniach jest ta godzina roznicy. Sprawdzalem to juz przynajmniej na 4-5 telefonach. Tylko Jiayu mial godzine roznicy. Reszta miala zawsze taki sam czas na GPS jak lokalny. Sprawdzalem z telefonami obok siebie, w identycznych warunkach, te same aplikacje, ustawienia itd. Tylko software (ROM) oraz hardware telefonow inny oczywiscie.
Doman
AKTYWNY
 
Posty: 628
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 17:16
Pochwały: 17

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez TiTuS » środa, 3 września 2014, 00:40

Ale gdzie sprawdzasz sobie ten czas? Masz pewność że soft nie robi ci "przeliczenia" w tle?
Najpewniej będzie sprawdzić bezpośrednio na porcie GPS. Komunikacja GPS z systemem odbywa sie po porcie szeregowym, przynajmniej tak było zawsze w urządzeniach w których dawniej w przeszłości grzebałem. Mam nadzieje ze wbudowane w Mediatek SoC moduły GPS są klasycznymi rozwiazaniami a nie jakimiś kosmosami. Komunikację podejrzysz terminalem dowolnym, dane tekst + raw wiec troche to dziwnie wygląda ale idzie sie połapać jeśli jesteś tak bardzo napalony aby "poznać prawdę" ;)
TiTuS
 
Posty: 60
Dołączył(a): piątek, 22 sierpnia 2014, 17:42
Pochwały: 8

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez Doman » środa, 3 września 2014, 01:29

Kieruje sie wskazaniami programu GPS Test. Tam jest taka informacja.
Doman
AKTYWNY
 
Posty: 628
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 17:16
Pochwały: 17

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez molt » piątek, 5 września 2014, 11:57

Po użyciu MobileuncleTools na miui gps zaczął mi chodzić.
Engineer Mode -> MTK -> location -> YGPS -> information -> hot -> full -> AGPS restert -> Disable Run in BG (klawisz menu) -> restart
molt
 
Posty: 114
Dołączył(a): niedziela, 24 sierpnia 2014, 13:35
Pochwały: 3

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez Mario80 » niedziela, 7 września 2014, 21:01

Czy Jiayu Polska moze sie jakosc odniesc do ponizszej kwestii?
Doman napisał(a):Inna kwestia jest dokladnosc. Tutaj pomimo tego co raportuja programy typu GPS Test tez bywa roznie (w programie 3-5m a w rzeczywistosci 20-30m). W praktyce przeklada sie to na wygode oraz jakosc nawigacji oraz rejestrowanej drogi. Z tym jedne programy radza sobie lepiej inne gorzej.
Mario80
 
Posty: 47
Dołączył(a): sobota, 6 września 2014, 12:25

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez JIAYU_Polska » piątek, 12 września 2014, 02:42

Tutaj producent nie ma to wpływu. Referencyjną dokładność podaje tryb "engineer".
To jak sygnał GPS z Mediateka jest interpretowany przez daną aplikację zależne jest
od developerów aplikacji, a nie producenta chipsetu czy telefonu.

Weźmy na przykład aplikację BeOnRoad z darmowymi mapami całej Europy (w dodatku
offline, bez pobierania danaych w trakcie jazdy). Prowadzi jak po sznurku, bez żadnego problemu,
czego nie można powiedzieć o np. Google Maps od 2-3 aktualizacji wstecz... Pozdrawiamy!
Avatar użytkownika
JIAYU_Polska
 
Posty: 13
Dołączył(a): czwartek, 13 marca 2014, 15:29
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez Doman » piątek, 12 września 2014, 10:36

No nie do konca :-)

Niektore programy do nawigacji po prostu czesciowo ratuja sytuacje, inne nie. Kwestia dokladnosci samego sygnalu GPS lezy typowo po stronie producenta telefonu. Te od Jiayu maja bardzo kiepskie anteny GPS, co w polaczeniu z chipsetem MTK (a wiec i brakiem systemu Glonass) daje takie a nie inne rezultaty. Widac to w programach pokazujacych poziom sygnalu GPS oraz w programach rejestrujacych slad GPS (nie w tych do typowej nawigacji).
Doman
AKTYWNY
 
Posty: 628
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 17:16
Pochwały: 17

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez BWS1 » sobota, 13 września 2014, 11:41

W Jiayu_Polska powinniście się zająć polityką - omijanie odpowiedzi na zadane pytanie jest w waszym wykonaniu iście perfekcyjne.

Na dokładność gpsu producent ma bardzo wielki wpływ. W Jiayu najwidoczniej ktoś nie postarał się przy projektowaniu anten i efekt jest taki, jak każdy widzi. Dlaczego producent nie wprowadzi zmian i nie zrobi "przedłużenia" anteny gps, tak jak robią to użytkownicy jiayu?
BWS1
 
Posty: 16
Dołączył(a): wtorek, 12 sierpnia 2014, 14:00

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez ebola1972 » sobota, 13 września 2014, 11:52

Przypominam, że G2F kosztuje 110$. A mniejsze czy większe problemy ma większość telefonów na Mediateku niezależnie czy kosztują 110$ czy 200$. Jak ktoś chce mieć dokładny gps niech dołoży i kupi np. Redmi 1s.

Wysłane z Xiaomi Red Rice
ebola1972
VIP
 
Posty: 1731
Dołączył(a): poniedziałek, 13 maja 2013, 20:09
Lokalizacja: PL
Pochwały: 44

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez Doman » sobota, 13 września 2014, 12:49

@ebola1972
Poczytaj troche, bo juz od dawna wiadomo ze to nie chipy Mediateka sa problemem.

Sa telefony na MTK w ktorych GPS dziala idealnie. Nie jest to kwestia "dokladania" do Redmi 1s bo nie kazdemu ten telefon pasuje. Sa telefony drozsze od Redmi w ktorych GPS szwankuje, wiec to takie troche pitolenie "dolozyc".

Wg mnie skoro producent daje funkcje GPS w telefonie to powinna ona dzialac jak nalezy. Swoja droga to i Qualcomm z Glonassem nie jest idealny. Wiec glowa do gory wszyscy posiadacze MTK'ow ;-) Na XDA zrobilem porownanie trase zarejestrowanej przez Samsunga S4 Mini oraz Jiayu G4S. I powiem Wam ze Jiayu dawalo dzielnie rade l, a do idealu obydwu bylo daleko.

http://forum.xda-developers.com/showthr ... p=55202020
Doman
AKTYWNY
 
Posty: 628
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 17:16
Pochwały: 17

Re: Jiayu G2F a GPS

Postprzez ebola1972 » sobota, 13 września 2014, 14:21

@Doman, oczywiście są rodzynki na MTK w których gps działa bardzo dobrze. Tylko wytłumacz mi jak to jest że jest to zdecydowana mniejszość niż większość.

Wysłane z Xiaomi Red Rice
ebola1972
VIP
 
Posty: 1731
Dołączył(a): poniedziałek, 13 maja 2013, 20:09
Lokalizacja: PL
Pochwały: 44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama