• Reklama

jiayu F1 mini recenzja

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

jiayu F1 mini recenzja

Postprzez lukasz_k2 » piątek, 18 kwietnia 2014, 21:31

Witam szanownych forowiczów
postanowiłem na świeżo podzielić się wrażeniami z użytkowania telefonu Jiayu F1. Zakupu dokonałem na aliexpress za 74 dolary od sprzedawcy hong kong goldway.
Telefon jest bardzo dobrze wykonany, ma pojemną baterię. Wersja WCDMA którą zamówiłem działa z kartami aero2, ma też inną wersję systemu android niż ta prezentowana na Youtube.
Na + Jest język polski :) ale niepełny. Telefon mimo 512 MB ram i dwu rdzeniowego procesora działa dużo szybciej i płynniej niż mój HTC Desire S. Jest dioda powiadomień.
Na - Zbyt mały zakres regulacji głośności - telefon na minimalnym poziomie głośności jest stanowczo za głośny, słaby GPS długo łapie fix. Kiepski aparat mimo 8 MP robi zdjęcia gorsze niż HTC Desire S.
Wykonanie 8/10
Oprogramowanie 6/10
Resztę mini recenzji będę uzupełniał w miarę użytkowania.
Załączniki
Screenshot_2014-04-18-17-12-48.png
Screenshot_2014-04-18-17-12-48.png (105.29 KiB) Przeglądane 5831 razy
desire_s_jiayu_f1.jpg
desire_s_jiayu_f1.jpg (82.5 KiB) Przeglądane 5831 razy
lukasz_k2
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 3 lutego 2014, 23:43

Reklama

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez michall91 » sobota, 19 kwietnia 2014, 14:17

Witam, wczoraj dostałem F1 WCDMA którego kupiłem za 59$.

Mogę go krótko porównać do Motoroli Defy której używałem ok roku.
Jakość wykonania jest bardzo dobra, przyciski łatwo się "klikają", ramka wokół telefonu jest metalowa, a klapka z gładkiego plastiku, mógł by być mniej aksamitny? w dotyku, bo telefon łatwo może wypaść z ręki.

Szybkość działania zdecydowanie lepsza na F1 stock rom, na Defy sprawdzałem różne romy ale żaden nie działał tak "lekko", zobaczymy jak będzie po instalacji większej ilośći apek.
Wyświetlacz F1 również jest lepszy, żywsze kolory, ale podejrzewam że jest mniej odporny na ryski niż Defy i trzeba kupić folię.
Jakość dźwięku moim zdaniem jest póki co najsłabszym punktem w tym telefonie, głośnik i mikrofon są dużo gorsze niż w motce. Możliwe ze jakieś modowane stery dźwięku coś poprawią.
Aparat u i kamery póki co opisuję, jak będzie czas to porównam z Defy w takich samych warunkach. Ale od razu mogę powiedzieć że lampa jest dużo słabsza.
Co do baterii to trzeba jeszcze poczekać ale dostałem go wczoraj o 18.00 z 55% i teraz mam 45%. Wydaje mi się to bardzo dobrym wynikiem szczególnie, że wifi ciągle chodzi a poza normalnym korzystaniem z telefonu dochodzi jeszcze grzebanie w ustawieniach itd. Zobaczymy jak będzie dalej.
Czekam na karte i sprawdzę Aero2.

Jeżeli chodzi o rom to praktycznie wszystko jest po polsku, dopiero grzebiąc w ustawieniach trafia się na coś po angielsku. Nie ma problemu z chińskimi apkami, są 3 których łatwo można się pozbyć.
Wifi działa bardzo dobrze, zasięg i szybkość działania lepsza niż defy, strony również ładują się szybciej.
Sklep play działa bez żadnych problemów.


Ogólnie jestem bardzo zadowolony szczególnie że telefon kosztował mnie nie całe 200zł, jeżeli uda się poprawić jakość dźwięku to będzie super.
Ostatnio edytowano sobota, 19 kwietnia 2014, 14:27 przez michall91, łącznie edytowano 1 raz
michall91
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 18 lutego 2014, 00:49
Pochwały: 2

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez ebola1972 » sobota, 19 kwietnia 2014, 14:23

Bardzo dobra cena. Kupiles na aliexpress? Dlugo czekales? Dasz linka do aukcji?

Wysłane z Xiaomi Redmi
ebola1972
VIP
 
Posty: 1731
Dołączył(a): poniedziałek, 13 maja 2013, 20:09
Lokalizacja: PL
Pochwały: 44

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez michall91 » sobota, 19 kwietnia 2014, 14:32

Tak na aliexpress, zamówiłem go 07.04.2014, po wymianie wiadomości ze sprzedawcą wysłał go 09.04.2014 pocztą holenderską i wczoraj dostałem bardzo dobrze zapakowaną przesyłkę.
Tutaj link skąd kupiłem http://www.aliexpress.com/snapshot/6058614334.html, w tej chwili ceny skoczyły o 10$, nie wiem po ile mają inni ale mogę szczerze polecić tego sprzedawcę.
michall91
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 18 lutego 2014, 00:49
Pochwały: 2

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez lukasz_k2 » sobota, 19 kwietnia 2014, 21:16

Co do spolszczenia to daleko nie trzeba szukać, choćby w kalendarzu niekompletnie przetłumaczone menu i jest tego więcej. Powiedzmy 90% jest przetłumaczone.
Cena 60$ rzeczywiście rewelacyjna. Jak kupowałem to czarny był o 10$ droższy bo za 70$ a biały za niecałe 74$.
Załączniki
Screenshot_2014-04-19-20-09-48.png
Screenshot_2014-04-19-20-09-48.png (42.86 KiB) Przeglądane 5748 razy
lukasz_k2
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 3 lutego 2014, 23:43

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez michall91 » sobota, 19 kwietnia 2014, 21:36

Ok co do tłumaczenia faktycznie masz rację, po prostu jestem przyzwyczajony do angielskiego i dużo takich rzeczy na pewno mi uciekło.

Jak u Ciebie z głośnikiem i mikrofonem? U mnie było kiepsko, rozmówcy skarżyli się na różne szumy i pogłos a do tego małą głośność. Zresztą ja też mógł bym ich lepiej słyszeć. Mody dźwięku nic nie dawały ale znalazłem rozwiązanie, jeszcze potestuję i za jakiś czas napiszę co i jak.
michall91
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 18 lutego 2014, 00:49
Pochwały: 2

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez lukasz_k2 » sobota, 19 kwietnia 2014, 22:14

Telefony posiadają polskiego dystrybutora, ba aktualnie nawet dwóch :) miło by było gdyby tłumaczenie było kompletne jak np w słuchawkach HTC. Ja bardzo chętnie skrupulatnie przejrzę cały system i będę zgłaszał te niedociągnięcia i będę czekał na aktualizację najlepiej OTA. Przeprowadzałem do tej pory jedną zwykłą rozmowę i jedną głośnomówiącą. Trudno mi więc powiedzieć coś o jakości połączeń, w miarę upływu czasu będę opiniował. Telefon docelowo kupiłem dla osoby, która wcześniej miała Samsunga E2600.
lukasz_k2
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 3 lutego 2014, 23:43

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez Sid » niedziela, 20 kwietnia 2014, 05:22

lukasz_k2 napisał(a):[..]Jest dioda powiadomień.

Faktycznie jest dioda tylko że się w ogóle nie zapala przy nieodebranym połączeniu bądź SMS-ie
lukasz_k2 napisał(a):Zbyt mały zakres regulacji głośności - telefon na minimalnym poziomie głośności jest stanowczo za głośny.

Ja dałem wszystko na max i uważam że jest zdecydowanie za cichy tzn. nie da się ustawić głośności tak żeby było chociaż trochę za głośno (np w słuchawce podczas rozmowy)
lukasz_k2 napisał(a):Kiepski aparat mimo 8 MP robi zdjęcia gorsze niż HTC Desire S.

Aparat ma matrycę 5 MP a nie 8.
michall91 napisał(a):Nie ma problemu z chińskimi apkami, są 3 których łatwo można się pozbyć.

Ja u siebie naliczyłem co naimniej 4. Żadnej nie można trwale usunać, 2-óch nie można nawet wyłączyć, a 1 (ta z tym dziadkiem w dużych goglach) się ciągle sama włącza (np jak przyjdzie SMS - patrz górny pasek stanu) i nie mogę jej nawet usunąć z pulpitu (menu aplikacje->ost. ikona). Skoro tobie się udało to może mi doradzisz jak pozbyć się ich raz na zawsze? (zwłaszcza tej z dziadkiem) bo sam sobie nie moge dać rady z tym.
Sid
AKTYWNY
 
Posty: 369
Dołączył(a): czwartek, 20 czerwca 2013, 04:51
Pochwały: 8

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez robin210 » niedziela, 20 kwietnia 2014, 08:09

Co do aparatu to już nie wiem bo niby miał mieć 5 MP a w Antutu pokazuje 8
robin210
 
Posty: 99
Dołączył(a): sobota, 18 stycznia 2014, 14:42

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez lukasz_k2 » niedziela, 20 kwietnia 2014, 09:02

U mnie dioda powiadomień miga na niebiesko przy nieodebranym połączeniu. Przy sms faktycznie nie migała, może to kwestia jakiś ustawień?
lukasz_k2
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 3 lutego 2014, 23:43

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez michall91 » niedziela, 20 kwietnia 2014, 10:06

Dioda działa jak chce, nie które sms ją włączają a inne nie, przynajmniej tak jest u mnie, za to świeci się przy ładowaniu.

Sid, ja miałem tylko 3 apki widoczne, jedna pojawiła się dopiero jak przeglądałem liste w titanium backup. Robimy roota przez Framaroot bodajże opcja Barahir i potem instalacja titanium no i tam odinstalowujemy chińskie apki.

Panowie tutaj podaję sposób na cichy głośnik
Robimy roota i instalujemy Mobileuncle MTK Tools ze sklepu, następnie wchodzimy w:
1. Engineer Mode> Engineer Mode MTK> zakładka Hardware Testing> Audio> Normal Mode
2. wybieramy [sph]
3. tak ma wyglądać po edycji, każdą zmianę zatwierdzamy klikając set i ok:
lvl 6 = 155
lvl 5 = 140
lvl 4 = 125
lvl 3 = 110
lvl 2 = 100
lvl 1 = 86
lvl 0 = 75
im wyższa wartość tym głośniej, lvl 0 najmniejszy poziom głośności, lvl 6 największy
4. to samo dla sph2
5. cofamy się i zamiast Normal Mode wybieramy Speech Enhancement > zamiast Common Parametre wybieramy Normal Mode
6. parametre 7 ustawiamy na 96
7. parametre 6 ustawiamy na to 300
Później restart telefonu i gotowe. Instrukcja znaleziona w necie i nieco przetłumaczona.
U mnie na głośnik bardzo pomogło, głos jest czysty i wyraźny. Można również podnieść ogólny poziom głośności, czy np dla samego dzwonka itd, opcji jest dużo. Podobny zabieg można przeprowadzić na mikrofonie, jednak u mnie póki co nie uzyskałem zadowalających efektów.

Autor postu otrzymał pochwałę
michall91
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 18 lutego 2014, 00:49
Pochwały: 2

Re: jiayu F1 mini recenzja

Postprzez spamowisko » niedziela, 20 kwietnia 2014, 11:29

Opisz koniecznie jak uda ci się poprawić mikrofon. Zamówiłem ten telefon i jak przyjdzie od razu zabieram się za poprawienie.

Wysłane z Lumii 520 przez Tapatalk
spamowisko
 
Posty: 17
Dołączył(a): sobota, 15 marca 2014, 10:52

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama