• Reklama

Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez Hudini » 21 maja 2016, o 14:53

Witajcie,
Zacznę od początku.
Dostawcą mojego internetu jest Inea. Niestety do mojego pakietu dostałem do użytkowania tylko modem (za router trzeba dopłacić zdaje się 5 zł. miesięcznie).
Z informacji na stronie operatora wynika, że jeśli masz swój router, to Inea nie pobiera opłaty. No i właśnie tak się złożyło, że router mam, a jeśli nie muszę go nawet kupować, to szkoda mi tych 5 zł miesięcznie (niby niewiele, ale rocznie to 60 PLN, a po co płacić jak nie trzeba).
Czy ktoś z Was wie jak utworzyć sieć Wifi podłączając pod modem router? Konkretnie jest to model Asmax ar 1004g.
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!
Hudini
 
Posty: 55
Dołączył(a): 12 gru 2015, o 14:43

Reklama

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez MrMajst3r » 22 maja 2016, o 20:00

Na routerze tworzysz sieć Wi-Fi, a modem spinasz kablem z routerem i to wszystko. Inna sprawa, że Twój router to stary model, ma Wi-Fi w standardzie G więc nie wykorzystasz pełnej przepustowości łącza przez Wi-Fi i pokrycie zasięgiem będzie słabsze niż we współczesnych modelach.
Avatar użytkownika
MrMajst3r
 
Posty: 147
Dołączył(a): 8 sty 2014, o 21:18
Pochwały: 16

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez Hudini » 27 maja 2016, o 12:52

Witaj.
Wczoraj podłączyłem wg tego co napisałeś i niestety wifi nie przesyłało danych.
Dzisiaj rano nagle telefon złapał połączenie, a po chwili znowu brak przesyłu danych mimo, że wg ikonki sygnał full.
Nie wiem co się dzieje :(
Hudini
 
Posty: 55
Dołączył(a): 12 gru 2015, o 14:43

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez besafenowpl » 19 lip 2016, o 14:53

Jaki modem, jaki router ?
Proszę sprawdzić w ustawieniach routera(domyślnie powinno być do wpisania w przeglądarce: 192.168.1.1 lub 192.168.0.0 login:admin hasło:admin) Wejść w zakładkę Wi-Fi i sprawdzić czy opcja Internet jest aktywna.
besafenowpl
 
Posty: 14
Dołączył(a): 22 cze 2016, o 22:18

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez slavo22 » 19 lip 2016, o 21:24

Po pierwsze, router musi obsługiwać dany model modemu. Jeśli go obsługuje to w ustawieniach powinien pokazać połączenie z siecią mobilną. Jeśli tutaj wszystko jest ok to odpalasz wifi i na tym koniec grzebania w routerze, no chyba że chcesz jakieś zaawansowane ustawienia wprowadzać. Warto sprawdzić jeszcze cze router i modem pracują na różnych IP, no ale jeśli umiesz wejść w ustawienia routera to muszą być różne.

Wypalcowane
Avatar użytkownika
slavo22
VIP
 
Posty: 1559
Dołączył(a): 8 kwi 2014, o 18:49
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 46

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez Yogi_ » 20 lip 2016, o 02:06

Też podepnę się pod pytanie:
Jaki modem???
Ten Asmax ar 1004g to jest router czy modem? Bo jak router to się nie nadaje. Pewnie wcześniej miałeś Neostradę?
Pozdrawiam.
Krzysiek
Yogi_
 
Posty: 17
Dołączył(a): 15 sie 2015, o 12:42
Pochwały: 1

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez marcoos1 » 24 lip 2016, o 16:53

Temat o wifi w domu, więc się podepnę (2 sprawy).

Sprawa 1.
Potrzebuję zrobić w mieszkaniu w bloku sieć wifi. Do mieszkania doprowadzony jest internet po kablu (w innym mieszkaniu stoi router). Teraz potrzebuję ten internet z kabla rozprowadzić po wifi na wszystkie pokoje. Nie wiem czy wystarczy router czy musi to być router z funkcją modemu (net na laptopie, telefonie, tablecie).


Sprawa 2.
Domek, 2 kondygnacje. W domu jest internet mobilny (chyba z play). Potrzebny router z wifi ale gdzie jako wejście jest karta sim (nie cały modem od operatora). Tak, żeby we wszystkich pokojach był net. Najlepiej wpinany bezpośrednio do gniazdka. Dobrze, żeby dało się podłączyć drukarkę (niestety tylko RJ45, nie ma wifi), by działała jako sieciowa (w domu jest stacjonarka, laptop, tablet).



Jakieś propozycje (zakup nie musi być koniecznie z Chin)
marcoos1
VIP
 
Posty: 1295
Dołączył(a): 14 sty 2014, o 00:37
Pochwały: 52

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez besafenowpl » 29 lip 2016, o 17:46

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Myślę, że jakiś mocny router TP-LINK doprowadzi internet na całe mieszkaniu. Jeżeli jest to kabel RJ45 to potrzebny jest router z wejściem WAN, jeżeli to jest RJ11 to potrzebny jest router z modemem. Mój TP-LINK TD-W8961ND wystarcza, aby był dostępne do internetu w całym domu 2 piętrowym.

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Jedno rozwiązanie: Kupić router z wejściem na modem USB(taki jaki wpinasz do laptopa). Od routera można pociągnąć kabel RJ-45 do drukarki. Do stacjonarki jeżeli nie masz karty sieciowej z Wi-Fi będzie trzeba też poprowadzić kabel RJ45.
Drugie rozwiązanie(tymczasowe): udostępnić internet z laptopa. Służy do tego wbudowany w Windows program, na youtube jest dużo poradników.
besafenowpl
 
Posty: 14
Dołączył(a): 22 cze 2016, o 22:18

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez marcoos1 » 30 lip 2016, o 20:34

Wreszcie odpowiedź :)
W sprawie 1 to do mieszkania dochodzi net po RJ45
Zastanawiałem się czy taki sprzęt wystarczy (mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, 4 pokoje)
http://www.aliexpress.com/item/High-Qua ... 62ab237da4
lub taki
http://www.aliexpress.com/item/Wireless ... 62ab237da4
W sprawie 2 m.in. patrzyłem na coś takiego
http://www.aliexpress.com/item/CPU-MT76 ... 970ad82d60
Tyle, że wolałbym zamiast wejścia na modem USB (tego wpinanego do laptopa), mieć wejście na kartę SIM. Coś takiego jak "alcatel w800z" ale z dodatkowym wyjściem RJ45.
marcoos1
VIP
 
Posty: 1295
Dołączył(a): 14 sty 2014, o 00:37
Pochwały: 52

Re: Jak utworzyć sieć Wifi (podłączenie routera do modemu)

Postprzez besafenowpl » 30 lip 2016, o 21:57

Ten pierwszy wzmacniacz sygnału (repeater) ma lepsze parametry dlatego proponuję go wybrać;)

2 sprawa. Internet w routerach z modemu działa bardzo dobrze. Trzeba pamiętać, że zasieg modemu pozostaje ten sam i jeżeli jest on słaby można pomyśleć o antenie zewnetrznej. Co do tego routera xiaomi. Jest na prawdę niezły z tą cenę tylko trzeba pamiętać że nie obsługuje na oficjalnym romie modemów 3g. W open wrt działa większość.
besafenowpl
 
Posty: 14
Dołączył(a): 22 cze 2016, o 22:18


Powrót do Komputery i internet



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama