• Reklama

Jak to jest z wcdma 850MHz

Rozmowy na wszystkie tematy

Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez husky83 » piątek, 10 października 2014, 10:34

Jak już niektórzy widzieli w odpowiednim dziale, szukam telefonu dla żony. Pojawiło się kilka propozycji spełniających wymagania, ale mają jedną wadę(?): WCDMA 850/2100MHz.
Moje pytanie - czy to naprawdę wada?
U nas nie stosuje się raczej 850MHz, więc wiadomo - telefon będzie działał tylko w 2100. Zobaczyłem mapkę na http://btsearch.pl i widzę, że t-mobile (ta karta odpowiada za net) w mojej okolicy w ogóle nie ma nadajników UMTS, a tylko GSM. Co ciekawe mój telefon (Redrice 1s) łapie ładnie hsdpa i internet hula. Mapy niby w miarę aktualne.
W dalszej odległości (4km w linii prostej, przez las) jest nadajnik UMTS 2100MHz. Czy telefon może łapać BTS'a z takiej odległości?
Czy (nie korzystając z Aero2) przejmować się brakiem wcdma 900MHz? A może źle sprawdzam i wcdma to wcale nie jest umts (chociaż z tego co mi wiadomo to tak)?
Co się dzieje z telefonem, gdy nadajnik UMTS nie jest dostępny (brak zasięgu) - przełącza się na GSM? Czy zależy od telefonu - a jeśli tak, to jak to rozpoznać w opisie.

Mowa o telefonie dualsim, mającym dwa sloty, jeden podpisany jako 3g, drugi jako wcdma (i o tym slocie mówimy)

Przyjrzałem się dokładniej mapce i wynika z niej, że przynajmniej w mojej okolicy (okolice Gliwic) tylko i wyłącznie Aero2 ma UMTS na 900MHz, pozostałe na 2100MHz... Jak jest naprawdę z tymi nadajnikami 900MHz?


Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)
husky83
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 24 maja 2014, 11:49

Reklama

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez majkel_94 » piątek, 10 października 2014, 10:53

900 jest na terenach o malej gestosci zaludnienia (glownie wsie) ;)
Avatar użytkownika
majkel_94
VIP
 
Posty: 1020
Dołączył(a): czwartek, 17 lipca 2014, 13:05
Lokalizacja: Katowice
Pochwały: 18

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez sonic » piątek, 10 października 2014, 12:04

Jestem z gliwic , miałem telefon bez 900 MHz i nie odczuwałem żadnej różnicy, wszędzie miałem zasięg 3G. Jeżeli pojedziesz gdzieś gdzie nie ma zasięgu 3G to przełączy się na GSM i internet zwolni ;)
Life style, zarabianie, filmy -> http://marcingorski.pl
Avatar użytkownika
sonic
VIP
 
Posty: 836
Dołączył(a): wtorek, 2 lipca 2013, 14:24
Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 14

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez wpc » piątek, 10 października 2014, 12:06

Mieszkając na terenach miejskich nie odczujesz braku 900MHz, oczywiście jeżeli nie korzystasz z Aero2, będziesz miał 2100MHz.
Jest to pewne ograniczenie, ale moim zdaniem nie dyskwalifikuje telefonu, córka ma Doogee z 850/2100MHz i nie zgłasza problemów z działaniem.
Avatar użytkownika
wpc
 
Posty: 195
Dołączył(a): sobota, 11 maja 2013, 13:19
Lokalizacja: scyzoryk
Pochwały: 10

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez dominiss1990 » piątek, 10 października 2014, 12:46

Zależy od lokalizacji. Ja pracuję w okolicach Rzeszowa, i wcześniej miałem tel obsługujący 850/2100 i bardzo ciężko w pracy było mi złapać 3g, w miastach problemów nie było. Teraz mam obsługę 900 i 3g w każdym zakątku łapie bez najmniejszych problemów.

Wysłane z G4S przez Tapatalk
Avatar użytkownika
dominiss1990
AKTYWNY
 
Posty: 431
Dołączył(a): sobota, 21 grudnia 2013, 20:32
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 31

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez husky83 » piątek, 10 października 2014, 13:25

Jest możliwość sprawdzenia, z jakiej częstotliwości obecnie korzysta mój telefon?
Xiaomi Red Rice 1s.
Kod *#0011# nie działa (Samsungowy)
z *#*#4636#*#* niewiele mogę się dowiedzieć (Typ sieci: HSPA, Unknown)

Jeśli dotrę do takich informacji, to będę wiedział, czy w moim przypadku ten telefon będzie odpowiedni czy nie :)
husky83
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 24 maja 2014, 11:49

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez filozof71 » piątek, 10 października 2014, 13:56

wpc napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


A korzysta z Internetu w różnych lokaliazacjach?
ZTE Nubia Z7 Mini 2/16 > LeEco Le 2 Max X822 4/32 kupiony w HKTR Store AKA Trendresources
Avatar użytkownika
filozof71
AKTYWNY
 
Posty: 785
Dołączył(a): niedziela, 6 października 2013, 06:45
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 19
Ostrzeżenia: 3

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez husky83 » piątek, 10 października 2014, 13:59

No wiesz.. W domu mam internet stacjonarny, a w telefonie chcę mieć mobilny właśnie po to, żeby w różnych lokalizacjach z niego korzystać ;-)
husky83
 
Posty: 26
Dołączył(a): sobota, 24 maja 2014, 11:49

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez dominiss1990 » piątek, 10 października 2014, 14:04

W takim razie na twoim miejscu wybrał bym coś z WCDMA 900 MHz, bo po za miastami może być problem z uzyskaniem połączenia 3G bez obsługi tego pasma.

Wysłane z G4S przez Tapatalk
Avatar użytkownika
dominiss1990
AKTYWNY
 
Posty: 431
Dołączył(a): sobota, 21 grudnia 2013, 20:32
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 31

Re: Jak to jest z wcdma 850MHz

Postprzez wpc » piątek, 10 października 2014, 18:34

filozof71 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


A korzysta z Internetu w różnych lokaliazacjach?

Nie, traktuje telefon stacjonarnie :roll:

Oczywiście że w różnych lokalizacjach, ale pewnie typowo miejskich, więc albo problemu nie było, albo nie zauważyła.
Oczywiście zgadzam się z przedmówcami '' lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować i nie mieć ''
Avatar użytkownika
wpc
 
Posty: 195
Dołączył(a): sobota, 11 maja 2013, 13:19
Lokalizacja: scyzoryk
Pochwały: 10


Powrót do HydePark



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości