• Reklama

[A5000] Jak przywrócić wymazany IMEI ?.

i9220 (N9000), A2000, X18i, X 10 GPS TV, A5000, A7272,

[A5000] Jak przywrócić wymazany IMEI ?.

Postprzez universis » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 04:03

Kupiłem telefon Star A5000 na ebay'u. Pierwsze moje kroki na nim to instalacja skype'a z Android Market. Instalacja wskutek słabego internetu "rwała" się, w końcu jakimś cudem skype się zainstalował. ale działanie telefonu przypominało tą instalację - wieszał się i mulił. Postanowiłem przywrócić ustawienia fabryczne - przed tym wielokrotnie robiłem to na Nokia N76 i nie było problemu. Na tym telefonie też nie było - ale proces nie informował mnie o tym że utracę numery IMEI, nie ma tego też w dołączonej instrukcji. Same numerki są pod baterią, z tego co się dowiedziałem to na podstawie tych numerów muszę wygenerować jakiś plik w katalogu /efs, ale nie wiem jaki plik, czym go wygenerować i na koniec nie widzę pod rootem katalogu /efs - jest podobny - /etc. Nie zdążyłem się nawet nacieszyć tym telefonem. Proszę o pomoc.
universis
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 02:28
Lokalizacja: Mansfield UK

Reklama

Postprzez LukC » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 12:11

Aby przywrócić IMEI trzeba posłużyć się WriteCode_L1052_V1.3.6 lub SN STATION. Trzeba też mieć kabel do Flashowania (kosztuje $10). Wtedy po zainstalowaniu sterowników do USB, robimy:

Restore IMEI :
- spisać nr IMEI z naklejki
- otworzyć SN_WRITE_STATION
- configs :
* Function select *
- write imei + backup nvram
- smartphone
- mode select = META
* connection settings *
- wybrać baud rate
- wybrać odpowiedni port com
* IMEI options *
- zaznaczyć 1 i 3 opcję
* Database files*
- model files i used : BPLGUInfoCustomApp_MT6516_S01_MAUI_10A_W10_48.e100 2_klx1
- AP database i used : APDB_MT6516_S01_10YW1048MP_W11.02.e1002_klx1

I tyle :-P

Na przyszłość polecam zrobić backup pliku z IMEI (/data/nvram/md/NVRAM/NVD_IMEI) ;-)

Potrzebny soft w temacie o A5000
http://telchina.pl/topics43/star-a5000-vt1361.htm#5548
Avatar użytkownika
LukC
AKTYWNY
 
Posty: 714
Dołączył(a): wtorek, 22 listopada 2011, 11:51
Lokalizacja: Underworld
Pochwały: 10

Postprzez universis » środa, 4 stycznia 2012, 13:25

Dziękuję za szybką odpowiedź. To już coś - jest jakiś zaczątek i nadzieja na przywrócenie tego telefonu do życia. Aktualnie jestem na tropach kabelka, ale mam jeszcze kilka niejasności w związku z tą odpowiedzią, i tak (cytując) :

[..]
Na przyszłość polecam zrobić backup pliku z IMEI (/data/nvram/md/NVRAM/NVD_IMEI)
[..]

Otworzyłem katalog /data - nie ma tam tych podkatalogów które napisałeś - jest tam pusto - czy proces wpisywania IMEI przez kabelek utworzy je - cz też trzeba to zrobić ręcznie przed tą operacją ? .
universis
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 02:28
Lokalizacja: Mansfield UK

Postprzez LukC » środa, 4 stycznia 2012, 13:32

Jak już wgrasz swój stary IMEI to folderki zostaną utworzone. Na przyszłość zapisz sobie plik NVD_IMEI gdzieś na komputerze, wtedy w przypadku kolejnego resetu telefonu wystarczy go wgrać na stare miejsce i tyle (nie trzeba już flashować) ;-)

Kabel:[hide]
http://www.aliexpress.com/product-fm/47 ... alers.html[/hide]
Ostatnio edytowano środa, 4 stycznia 2012, 21:48 przez LukC, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
LukC
AKTYWNY
 
Posty: 714
Dołączył(a): wtorek, 22 listopada 2011, 11:51
Lokalizacja: Underworld
Pochwały: 10

naprawa imei bez kabla

Postprzez sanko » czwartek, 12 stycznia 2012, 01:11

jesli kogos interesuje naprawa imei bez zabawy w kabelki to zapraszam do lektury
[hide] http://forum.android.com.pl/f180/star-a ... dex14.html[/hide]
nalezy zwrocic uwage na GENERATOR IMEI (no i postawic wirtualne piwo :mrgreen: )
Ostatnio edytowano czwartek, 12 stycznia 2012, 08:30 przez sanko, łącznie edytowano 1 raz
sanko
 
Posty: 5
Dołączył(a): czwartek, 12 stycznia 2012, 00:58
Lokalizacja: Nowa Ruda

Postprzez grazynka » czwartek, 12 stycznia 2012, 20:22

sanko, może przybliżysz to zagadnienie na tym forum, skoro to forum jest adresowane do właścicieli chińskich telefonów to dobrze by było aby w jednym miejscu dowiedzieli się wszystkiego na temat.
Pozdrawiam
grazynka
 
Posty: 30
Dołączył(a): wtorek, 8 marca 2011, 02:00

Re: naprawa imei bez kabla

Postprzez universis » piątek, 13 stycznia 2012, 02:51

sanko napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Jeśli o mnie chodzi to nie za bardzo mam ochotę na generator IMEI, ponieważ będzie to chyba inne IMEI ,a w UK / stąd piszę/ zmiana IMEI jest prawem karana więc raczej kupię kabelek i przywrócę takie IMEI jakie są pod bateryjką.
universis
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 02:28
Lokalizacja: Mansfield UK

Postprzez sanko » piątek, 13 stycznia 2012, 15:33

ludzie... troche myslec trzeba jednak czasem. imej wklepujesz jaki chcesz. SWOJ STARY ORGINALNY TEZ MOZESZ :evil: program generuje plik ktory przywracasz potem recznie. Ale skoro wolisz to zrobic kablem i innym programem bo moj jest nielegalny :lol: to tenkju twoja mac :mrgreen: bo twoim kabelkiem tez mozesz wpisac inny imei, wiec to tez nielegalne. wywal moze ten tel do kosza :-D bedzie legalnie :mrgreen:
sanko
 
Posty: 5
Dołączył(a): czwartek, 12 stycznia 2012, 00:58
Lokalizacja: Nowa Ruda

Postprzez universis » piątek, 13 stycznia 2012, 22:12

Senko - słuchaj - chyba emocjonalnie i zbyt drastycznie podchodzisz do tematu. Odennie sprawa wygląda tak : mieszkam w jednopiętrowywym domu na I piętrze, na dole mieszkają narkomani/dealerzy - jak kiedyś tu policja wpadnie i w celu zdjęcia ich kontaktów w temacie i pozabiera telefony w tym mój to ja nie za bardzo chciałbym dostać pajdę za jakiś numerek który tutaj powinien być taki jak pod baterią. Tak więc widzisz - punktów widzenia jest tyle co punktów patrzenia. Co do postu do którego jest link w temacie - to wyraźnie jest napisane " Generator IMEI", a to raczej zawiaduje o tym że będzie to numer losowy, bo w temacie nie ma mowy o tym że można sobie wpisać swój numer, tak też zrobię bo po co kupować kabel na jedną okazję tylko. Pozdrawiam spokojnie :). Universis
universis
 
Posty: 12
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 02:28
Lokalizacja: Mansfield UK

Postprzez LukC » sobota, 14 stycznia 2012, 11:15

Spokojnie, na pewno IMEI można na wiele sposobów zmienić/przywrócić i każdy decyduje sam jak to zrobi, w końcu to jego sprzęt ;-)
Avatar użytkownika
LukC
AKTYWNY
 
Posty: 714
Dołączył(a): wtorek, 22 listopada 2011, 11:51
Lokalizacja: Underworld
Pochwały: 10

Postprzez sanko » czwartek, 19 stycznia 2012, 13:31

moze mnie faktycznie ponioslo, ale pomysl- nie znalem dotad androida ani chinskich telefonow, a tyle wiem, bo sie postaralem, poczytalem. Ten program sciagnalem z jakiegos 4shared, na jego trop wpadlem na xda. nie bylo lekko. kiedy zobaczylem, ze mozna naprawic imei bez kabla bylem b. zadowolony, a kiedy go udostepnilem spodziewalem sie lawiny sciagniec. a tu takie cos... teraz rozumiem jak to mozliwe ze kk trwa tyle czasu :mrgreen:

[ Dodano: 2012-01-20, 09:10 ]
grazynka napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


racja. sciagnij imei.rar z tej str. http://www.4shared.com/folder/Y4km3L5D/_online.html

1-wrzuc oba pliki na dysk c,wcisnij klawisze ,,windows,, i ,,r,,

wpisz cmd i daj enter. pokaze ci sie terminal.

2-wpisz pare razy cd..(cd i dwie kropki) i enter, zeby pisalo C:\

wtedy wpisz to- imei.exe 123456789012345 123456789012345

gdzie 12345...... to oczywiscie przyklad.

tam maja byc twoje imeie.

3-wcisnij enter. teraz na dysku C pojawi sie plik
o nazwie MP0B_001_NEW zmien nazwe na MP0B_001 (MPzeroB_ zerozero1)

kopiujesz go sobie na karte, potem root explorerem do

/data/nvram/md/NVRAM/NVD_IMEI :mrgreen:

[ Dodano: 2012-01-20, 09:14 ]
no i RESET :mrgreen:
sanko
 
Posty: 5
Dołączył(a): czwartek, 12 stycznia 2012, 00:58
Lokalizacja: Nowa Ruda

Postprzez Ikisza » wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:34

Ok mam problem czy ktoś może pomóc bo nie wiem za bardzo jak zrootowac Star a8. przywróciłam go do ustawień fabrycznych bo nie działał przycisk.. naprawili mi przycisk... i teraz aby korzystać chciałam bym przywrócić IMEI .. ale nie mogę go wrzucić pliku tam gdzie potrzeba ponieważ nie wiem jak zrootwac telefon.

[ Dodano: 2012-08-28, 17:04 ]
Ok doszłam już jak na przyszłość :

http://www.youtube.com/watch?v=tSbxHs6SkFM

wszelkie telefony z tym procesorem tylko SuperOneClick v2.1.1 proponuje ściagnąc z chomika lub innej lokalizacji ..u mnie zadziałało
Ikisza
 
Posty: 1
Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:07
Lokalizacja: W-WA

Następna strona

Powrót do STAR



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama