• Reklama

Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez bramarz » poniedziałek, 12 września 2016, 09:54

Posiadam telefonik od około tygodnia i mam problem GPS tzn. nie wykrywa żadnych satelit brak FIX'a czy ten model tak ma czy jest uszkodzony
bramarz
 
Posty: 12
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 14:18

Reklama

en.001phone.cn=

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez borsooq » wtorek, 13 września 2016, 09:31

Nie wiem, czy są dwie. Telefon wziąłem dl brata. Pobawiłem się chwilę i stwierdzam, że jest OK. Jednak w obecnej chwili mocniej zastanowiłbym się nad wersją Pro w konfiguracji 2/16 ram/rom. 1GB RAM potrafi spowolnić.

Czy i jak działa WCDMA, to nie wiem, bo jestem w zasięgu LTE.
borsooq
 
Posty: 82
Dołączył(a): środa, 30 marca 2016, 20:46
Pochwały: 8

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez cebularz » czwartek, 15 września 2016, 10:42

Testuje kilka dni, telefon robi dobre wrażenie jest naprawdę cienki (chodzi o grubość ;) ) Aparat do robienia zdjęć średni ale tragedii nie ma, bateria w miarę trzyma dwa dni normalnego użytkowania, bardzo dobrze działa czytnik lini papilarnych - praktycznie rozpoznaje palec zawsze, Tel zamówiłem od Victory na ali - Zamówiłem dwie sztuki jedna przysżła nówka nieuzywana a druga bez foli ochronnych i pełna zdjęć jakiegos turka z niemiec dodatkowo zalogowane było kilka kont google whatsup i historia połoczeń miesiąc wstecz... ) Poważnie jaja założyłem spór o jakis refund - Nowy sklep ale taka wtopa go nie usprawiedliwa żeby wysłać komuś telefon używany przez kogoś dodatkowo pełny cudzych danych ... jaja :)
Avatar użytkownika
cebularz
 
Posty: 174
Dołączył(a): środa, 17 lutego 2016, 15:42
Pochwały: 7

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez muszyna2 » niedziela, 25 września 2016, 09:13

Zamówiłem kumplowi i powiem że jest naprawdę ok. Zdjęcia ok rozmowy ok dzwonki mogły by być ciut głośniejsze gps ok. Jak za 60$ to sprzęt bardzo dobry. Generalnie polecam.
muszyna2
AKTYWNY
 
Posty: 259
Dołączył(a): piątek, 16 sierpnia 2013, 12:23
Pochwały: 2

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez kibiklops » środa, 5 października 2016, 17:08

Ja miałem HT17 i HT17 PRO i nie polecam tych modeli.
W HT17 PRO po 2 tygodniach użytkowania padła jedna linia dotyku - w dolnej części klawiatury, a HT17 po kilku godzinach użytkowania masakrycznie się nagrzał i chyba się spalił... wyłączył się i już się go nie da uruchomić.
kibiklops
 
Posty: 17
Dołączył(a): wtorek, 8 marca 2016, 12:15

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez fake4r » środa, 5 października 2016, 17:22

No to miałeś straszliwego pecha bo inaczej się tego nie da wytłumaczyć. Model całkiem udany, lepszy niż poprzednik HT7.
Avatar użytkownika
fake4r
VIP
 
Posty: 5619
Dołączył(a): czwartek, 4 lipca 2013, 13:55
Lokalizacja: ChRL
Pochwały: 189

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez borsooq » poniedziałek, 10 października 2016, 11:01

Macie jakieś problemy z podłączeniem do kompa i wrzucaniem plików albo OTG?
borsooq
 
Posty: 82
Dołączył(a): środa, 30 marca 2016, 20:46
Pochwały: 8

Homtom HT17 - prośba o nvram.bin

Postprzez kahvm » wtorek, 18 października 2016, 13:09

borsooq napisał(a):Macie jakieś problemy z podłączeniem do kompa i wrzucaniem plików albo OTG?

Windows 10? Mi tak na jednym kompie się zachowywał. Wcześniej tam były podpinane inne telefony i może stąd problem. Rozwiązałem to tak:
1) instalacja https://www.microsoft.com/pl-PL/download/details.aspx?id=48231
2) Minimal ADB Driver z forum xda.
3) Następnie po restarcie podłączyłem telefon, w menadżerze urządzeń wybrałem aktualizację tego sterownika, ręcznie wybrałem wbudowany sterownik z Android MTP.
Mogłem nieco pokręcić nazwy, ale postępowanie podobne jak w http://www.androidrecovery.com/blog/fix-windows10-not-recognize-android.html.
EDIT: jak z OTG też, to może gniazdo microUSB brudne lub uszkodzone (nie życzę)?

Mam inny problem: przy flashowaniu R09 wybrałem opcję z Format All w SP Flash Tool'u i straciłem NVRAM w moim HT17 :cry: IMEI naprawiłem, wi-fi też, ale GPS dalej nie działa.
Czy ma ktoś nvram.bin z tego modelu (najlepiej 1GB RAM, bo w wersji z 2GB może być inny) lub zrzuciłby dla mnie (oczywiście ustawię swój IMEI i odwdzięczę się :-) )?
kahvm
 
Posty: 7
Dołączył(a): piątek, 3 czerwca 2016, 11:59

Re: Homtom HT17 - prośba o nvram.bin

Postprzez kahvm » środa, 19 października 2016, 10:38

kahvm napisał(a):Mam inny problem: przy flashowaniu R09 wybrałem opcję z Format All w SP Flash Tool'u i straciłem NVRAM w moim HT17 :cry: IMEI naprawiłem, wi-fi też, ale GPS dalej nie działa.
Czy ma ktoś nvram.bin z tego modelu (najlepiej 1GB RAM, bo w wersji z 2GB może być inny) lub zrzuciłby dla mnie (oczywiście ustawię swój IMEI i odwdzięczę się :-) )?

Na szczęście nie jest to już pilne :-D
Jeszcze raz zrobiłem Format All i flash (bo wcześniej namieszałem nvramem od innego modelu z innym procesorem).
Po tym w SP_META załadowałem w NVRAM Database taki plik z najnowszego ROMu: BPLGUInfoCustomAppSrcP_MT6735_S00_MOLY_LR9_W1444_MD_LWTG_MP_V88_1_lwg_n
Ustawiłem numer MAC Bluetootha - miałem telefon sparowany z komputerem (BT), a z rutera udało się odczytać numer MAC WiFi (mam IP binding, w innych może być gdzieś historia, może ktoś sobie ręcznie porezerwował, itp.).
Po tym w MAUI Meta (też po załadowaniu BPLG...) ustawiłem IMEI1 i IMEI2.
W przypadku braku takich danych proponuję ustawić numery z jakiejś starej lub nieużywanej karty sieciowej, Wi-Fi lub adapter BT, żeby nie było problemu w sieci z duplikatem i w razie czego, żeby się jakoś wytłumaczyć (nie wiem na ile legalne/nielegalne to jest, ale technicznie lepsze niż ustawianie przypadkowego). IMEI ustawiamy tylko swój z danego telefonu (na szczęście jest na pudełku i pod baterią) - można narobić sobie sporego kłopotu (dla pechowców bez pudełka i nieczytelnym pod klapką pozostaje chyba tylko kupienie starych telefonów za dychę jako dawców prawidłowego i niepowtarzalnego numeru IMEI, ale to już moim zdaniem lekko ryzykowne!).

Póki co większość rzeczy działa prawidłowo - są numery IMEI, jest transmisja danych, działa 2G i 3G, LTE nie mam jak sprawdzić teraz, Bluetooth działa, Wifi działa (działało wcześniej, ale ... -> ) i nie ma sieci o nazwie "WiFi NVRAM WARNING err 0x10" ani "WiFi NVRAM WARNING err 0x01", GPS ospale, ale zadziałał.

Przy okazji nauczyłem się, gdzie w NVRAMie są zapisane te wartości (BT i WiFi MAC są dosłownie, IMEI lekko zakodowane). Odczytałem NVRAM z innego telefonu z MT6753 (tam NVRAM ma mniejszy rozmiar) i jest taki sam sposób zapisywane.
Serie 32-bitowe, czyli MT65xx miały łatwiej zapisany IMEI - są kalkulatory.
Tutaj jest info, gdzie jest zapisany IMEI: http://telchina.pl/x600-nie-reaguje-t25722-24.html#p259586 - dziękuje koledze MarkoB.
W przypadku HT17 z rom'em 09 IMEI jest pod adresem (offset) 228B4 (10 numerów IMEI po 12 bajtów = 120 bajtów, używane są oczywiście tylko pierwsze 2),
a zapisany przykładowy IMEI 123456789012345 jest następująco:
ciąg hex 21 43 65 87 09 21 43 x5 xx xx XX XX (tak, przestawiane pary cyfr są jako kolejne liczby w hex)
xor'ować ciągiem hex 16 e5 f4 d1 e8 6a 42 X0 XX XX XX XX (prawdopodobnie 16 e5 f4 d1 e8 6a 42 f0 74 79 ac 8d), gdzie x to według mnie prawdopodobnie 0, a X jeszcze nie zbadane do końca (checksumy? inne parametry?) ;)
BT MAC jest pod adresem (offset) 20000 (6 bajtów), a WiFi MAC pod adresem (offset) 20046 (6 bajtów).
kahvm
 
Posty: 7
Dołączył(a): piątek, 3 czerwca 2016, 11:59

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez borsooq » piątek, 21 października 2016, 10:15

@kahvm, ile czasu ci się z tym zeszło?

Sporo informacji musiałeś zdobyć/skojarzyć, żeby to pchnąć.
borsooq
 
Posty: 82
Dołączył(a): środa, 30 marca 2016, 20:46
Pochwały: 8

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez kahvm » piątek, 21 października 2016, 12:20

borsooq napisał(a):@kahvm, ile czasu ci się z tym zeszło?
Sporo informacji musiałeś zdobyć/skojarzyć, żeby to pchnąć.

Dwa wieczory - przy okazji innych rzeczy. A zebranie tych informacji może komuś się przyda :)

Tak czy siak cały czas chciałbym porównać z fabryczną zawartością NVRAMu, bo według mnie może brakować części parametrów. @borsooq, jeśli masz dostęp do HT17, byłbym bardzo wdzięczny za zrzut (mogę poinstruować co i jak).

LTE też działa, ale musi być odpowiednia karta SIM. Dość świeże Play i Viking Mobile tylko na 3G, a stara z T-mobile prawie cały czas 4G :) Zasięg jest, bo BTS Playa bliżej i teoretycznie w roamingu też mógłby działać, ale widocznie coś mają w SIM ustawione.
kahvm
 
Posty: 7
Dołączył(a): piątek, 3 czerwca 2016, 11:59

Re: Homtom HT17 - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Postprzez borsooq » poniedziałek, 24 października 2016, 13:12

Tego HT17 użytkouje mój brat - ja go kupowałem a Chin dla niego. Jeśli podeślesz instrukcję, to mu przekażę, żeby zrzucił.
Kontaktowałem sie z serwisem homtom. Podali mi kodzik do wklepania tego(tych) IMEI:
*#*#12306#*#*

Może się komuś przyda. Kodzik działa.

BTW. a problemy z kartą pamięci, OTG, itp. okazały się... no właśnie - problemami karty pamięci. Tym samym odradzam kupowanie na allegro nośników z niepewnych źródeł.
borsooq
 
Posty: 82
Dołączył(a): środa, 30 marca 2016, 20:46
Pochwały: 8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do DOOGEE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama