• Reklama

Hero H9500+ - informacje i pomoc

ViVo, OPPO, Amoi, Goclever, Haier itd

Hero H9500+ - informacje i pomoc

Postprzez mikandrzej12321 » wtorek, 9 lipca 2013, 14:25

Witam.
Wczoraj przyszła do mnie paczka z nowiusieńkim Hero H9500+.

Mam kilka pytań. W necie jest informacja o roocie tego fona, jako o klonie ZP900. Czy nie ma to znaczenia, że hero ma 1280*720 a ZP ma 960*540 i bedzie działał ROM zamiennie?

Ponadto ile mogę czekać na złapanie FIXa? 5 minut i mapy google go nie łapią :(

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2013-07-09, 13:28 ]
Do tego H9500+ ma MTK6589, a ZOPO jaki w końcu ma??
mikandrzej12321
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 02:24
Lokalizacja: Obki/pń

Reklama

Postprzez jagdaw » piątek, 12 lipca 2013, 20:44

Nie wydaje mi się, ze ZP900 to jego klon, bo ZP900 ma MTK6577. Szukaj podobieństw po typie procesora, wówczas ogólny sterownik do MTK6589 może zadziałać. Co do wyświetlacza to nie ma znaczenia, Android przecież obsłuży jeden i drugi. Co do flashowania telefonów liczy się sterownik, ROM do odpowiedniego modelu i Flashtool do odpowiedniego ROMu.

Jakiego masz Androida? Jeżeli masz 4.1 to:

Można doinstalować CWM recovery do obecnego systemu.

Zobacz moją instrukcję - doinstalowanie CWM do Androida 4.1 w części drugiej (oddzielona linią gwiazdek).

[hide]http://telchina.pl/zp810-upgrade-421-powiekszenie-pamieci-do-246gb-cwm-root-vt3237.htm#.UeAqf73veGs[/hide]

O sterownikach napisałem w części pierwszej.
Flashowałem ZP810, ale procedura zawsze jest taka sama - rozpakowujesz sobie ROM (dodajesz CWM lub nie) i wgrywasz flashtoolem.
Doinstalowanie CWM też robi się za pomocą flashtoola, tylko co innego zaznaczasz i klikasz Download, a nie Firmware Upgrade.

Po zainstalowaniu CWM, będziesz mógł zrootować i zrobić backup obecnego Androida na kartę, z tym że jak wgrasz później nowy ROM bez CWM to nie przywrócisz tego backupu, ale doinstalowanie CWM to jakby próba generalna przed flashowaniem - jak to się uda to reszta też powinna, tylko musisz mieć właściwy ROM do tego telefonu.
Natomiast, jak wgrasz nowy ROM i coś będzie nie tak to dalej możesz ponownie zainstalować CWM i przywrócić fabryczny backup.

Jeżeli wgrasz nowy ROM 4.2.1 i coś będzie nie tak (lub jeżeli już masz 4.2.1), to powinno zadziałać wgranie CWM za pomocą mojej procedury pierwszej, robisz tak samo (bez patcha, bo patch wgrywa się tylko z całym systemem), ale zaznaczasz tylko Preloader i Recovery we Flashtoolu i klikasz Download.

ROM 4.1.2 tutaj:
[hide]http://www.needrom.com/mobile/hero-h9500/[/hide]

Myślę, że problem z GPSem rozwiąże włączenie A-GPS. Miałem taki problem z ZP810 - przy wyłączonym A-GPS widział tylko 2 satelity i nic nie łapał.
jagdaw
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 13 kwietnia 2013, 14:54

Postprzez mikandrzej12321 » niedziela, 14 lipca 2013, 13:20

dzięki jagdaw!
Powiedz mi, czy do A-GPS musi być cały czas włączony internet?

Teraz mam jeszcze jeden problem z telefonem, mianowicie przednia kamerka robi takie zdjęcia:
Obrazek

Na dodatek mam problem z firmą everbuying.com, ich obsługa techniczna jest poniżej wszelkich norm!

http://support.everbuying.com/index.php?key=T12575945155&m=contactus&a=my_question

Normalnie jakbym z jakimś botem rozmawiał, albo nie wiem co. Upośledzeni, nie czytają w ogóle czego sprawa dotyczy.

teraz jak będe chciał odesłać na gwarancji telefon to nie wiem jak to zrobie jak nie widzę go w koszyku... masakra!

Miał ktoś podobne doświadczenia?

Dodatkowo, czy idzie jakiś inny głośniczek dopasować do HERO? ten jest strasznie słaby...
mikandrzej12321
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 02:24
Lokalizacja: Obki/pń

Postprzez jagdaw » niedziela, 14 lipca 2013, 21:24

mikandrzej12321 napisał(a):Powiedz mi, czy do A-GPS musi być cały czas włączony internet?

Tak
jagdaw
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 13 kwietnia 2013, 14:54

Postprzez mikandrzej12321 » wtorek, 16 lipca 2013, 04:18

Tak więc po kilkugodzinnych bojach udało się uruchomić telefon.

Chciałem wgrać Chainfire (w sumie nie wiem po co) po czym telefon zawieszał się na napisie android.

Wgrywałem ROM z linku z wiadomości wyżej, przeryłem wszystkie fora, sprawdziłem każdego ZOPO z prockiem mt8659, jedyne co było to muzyczka, bo ekran ciemny.

W końcu znalazłem niepozorny ROM od HDC Galaxy H9500 i działa!
[hide]
http://www.needrom.com/mobile/hdc-galaxy-s4-h9500-plus/[/hide]

Dla potomnych, którzy będą się z tym męczyć :)

Kamera jest po prostu uszkodzona, ale nie jest mi na tyle potrzebna, aby odsyłać na gwarancji do chin :)

GPS działa po ustawieniu AGPS.

[ Dodano: 2013-07-16, 13:41 ]
TUTORIAL dla osób, które nie mogą zainstalować na tym telefonie gier typu GTA czy NFS ze względu na brak pamięci.

WYMAGANY BĘDZIE ROOT!!

Wchodzimy przez jakiś menedżer plików z uprawnieniami ROOT-a do folderu \system\etc

Obrazek

Zmieniamy w zaznaczonej linijce ścieżki montowania pamięci
Ja u siebie zamieniłem po prostu w pierwszej linijce na \storage\sdcard1, a w drugiej na \storage\sdcard0.

Obrazek

Po zmianie powinno to wyglądać tak:

Obrazek

Teraz restartujemy telefon i cieszymy się pamięcią wewnętrzną, która jest tak wielka jak nasza karta SD :) Minus jest taki, że nie mamy możliwości odmontować takiej pamięci zewnętrznej.

Obrazek Obrazek Obrazek

[ Dodano: 2013-07-16, 13:43 ]
PROSZĘ O EDYCJĘ:

Wchodzimy przez jakiś menedżer plików z uprawnieniami ROOT-a do folderu \system\etc i edytujemy plik vold.fstab
Ostatnio edytowano wtorek, 16 lipca 2013, 09:40 przez mikandrzej12321, łącznie edytowano 1 raz
mikandrzej12321
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 02:24
Lokalizacja: Obki/pń

Postprzez jagdaw » środa, 17 lipca 2013, 00:53

Podmontowałeś w miejscu gdzie było sdcard0, na sdcard1 i odwrotnie, żeby karta microSD była pamiecią wewnętrzną telefonu - genialnie! - nie znałem tego tricku.
Dodam jeszcze, że jak ma się root'a to za pomocą programu Link2SD można najpierw przenieść wszystkie aplikacje na kartę microSD bezpośrednio (opcja APP2SD) i wówczas podmontować odwrotnie i wszystkie aplikacje powinny działać jak z pamięci wewnętrzej (wbudowanej) wcześniej.
Jeżeli kartę sformatujemy na dwie partycje (lub pomniejszymy pierwszą i z wolnego miejsca zrobimy drugą partycję - nie trzeba formatować całej karty - robimy to w laptopie, nie w telefonie, bo się nie da) - ciekawe czy to miejsce można podmontować jako kolejne sdcard, wówczas jedna partycja na karcie służyłaby jako miejsce na aplikacje a druga jako miejsce na pliki, jeżeli ktoś chciałby taki podział.
Linijka oryginalna z sdcard0 odnosiła się do karty (ja tak mam w moim androidzie oraz emmc@fat swiadczy o karcie), więc kojena partycja na karcie też powinna mieć emmc@fat i odpowiednie indexy, które po podłącznie tej partycji programem Link2SD pewnie można sprawdzić. Uwaga! Link2SD może podpiąć drugą partycję, ale nie jest ona widoczna jako dodatkowa partycja w systemie, tylko pod Link2SD, dlatego o tym piszę.
jagdaw
 
Posty: 115
Dołączył(a): sobota, 13 kwietnia 2013, 14:54

Postprzez mikandrzej12321 » środa, 17 lipca 2013, 15:27

Używałem Link2SD, ale nie sprawdzało się to z tego względu, ten program nie tyle zmieniał miejsce montowania, co wstawiał linki do poszczególnych plików. W linux to troszkę inaczej działa niż w windzie. tak jakby wstawiał skróty do każdego pojedynczego pliku. A Link2SD montuje partycje na bank, tylko nie pamiętam dokładnie w jakie miejsce, ale jak znajdziesz w folderze z aplikacją jakiś plik - odnośnik to w nim to na pewno będzie zawarte.

Dodam, że trick mój autorski, jedyne co szukałem to pliku w którym są miejsca montowania - w końcu to też linux. :)

Odnośnie formatowania karty, to faktycznie może być problem ze zrobieniem tego na androidzie.

Minus robienia drugiej partycji jest taki, ze mamy zajęte miejsce które nie nadaje się kompletnie do wykorzystania (ta druga partycja).
mikandrzej12321
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 02:24
Lokalizacja: Obki/pń


Powrót do INNE MARKI



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama