• Reklama

GPS i AREO w STAR N9500

i9220 (N9000), A2000, X18i, X 10 GPS TV, A5000, A7272,

GPS i AREO w STAR N9500

Postprzez dkx1992 » niedziela, 23 czerwca 2013, 12:31

Witam,

Zakupiłem parę tyogdni temu telefon N9500 i mam pewne problemy...

Mianowicie, wgrałem sobie SYGIC NAVIGATOR i proboje zlapac satelity zwykłym GPSem (ponieważ nie chce łączyć sie z nete zeby mi kasy nie zdzierało) ale nie może odnaleźć sobie tych satelit, może stykął sie ktoś z owym problemem i mógłby coś zaradzić ?

Kolejny problem jest z kartą AREO... Wychodzi na to że moj telefon ma inne częstotliwości niż AREO i czy jest możliwośc zmiany tego, jakiegoś rozwiązania ???

Pozdrawiam ;)
dkx1992
 
Posty: 15
Dołączył(a): niedziela, 23 czerwca 2013, 12:11
Lokalizacja: Rzeszów

Reklama

Postprzez mariuszsob » niedziela, 23 czerwca 2013, 13:14

Spróbuj ściągnąć GPS Test i zobacz czy widzi jakiekolwiek satelity. Jeśli tak ściągnij FasterFix i ustaw lokalizację na Polskę. Jeśli nie widzi satelit poszperaj w ustawieniach restartuj telefon i sprawdzaj w gps test. Mam nadzieję, że dasz radę :)! Pamiętaj żeby być pod gołym niebem jak będziesz próbował złapać fix'a.
Samsung i5700->Lenovo a820->Iocean x7 Elite->Zopo zp998+SGS3
Pozdrawiam, mariuszsob :)
mariuszsob
AKTYWNY
 
Posty: 304
Dołączył(a): wtorek, 18 czerwca 2013, 18:53
Pochwały: 17

Postprzez dkx1992 » niedziela, 23 czerwca 2013, 14:13

Już próbowałem się bawić w te GPS TESTY, FASTER FIXY i nic, możliwe że problem leży w tym że telefon nie jest rootowany, a w telefonie nie mam pliku gps.conf i nie wiem co z tym zrobić teraz...
dkx1992
 
Posty: 15
Dołączył(a): niedziela, 23 czerwca 2013, 12:11
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez eRd » niedziela, 23 czerwca 2013, 16:18

Co do drugiego "problemu" to z kartą Areo nie będzie Ci działać, bo taka karta nie istnieje, chyba, że w innym kraju. Karta, o której mówisz to karta Aero2.
Odpowiadając na pytanie. W specyfikacji tego telefonu jest zapewne 850MHz, a nie 900MHz, a właśnie z tej częstotliwości korzysta Aero i nic z tym nie zrobisz, działać nie będzie.
eRd
 
Posty: 143
Dołączył(a): czwartek, 4 kwietnia 2013, 13:55
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Pochwały: 3

Postprzez existe » niedziela, 23 czerwca 2013, 17:12

Rozumiem, ze masz gps i w opcjach wlaczyles go ?
co do gps w sygic to trzeba czesto zmienic parametry w programie sygic - nie w systemie

Moze to Ci pomoze

Find \Drive\android\settings.ini in [Default] section, set HardwareChange=true and open Sygic. Go to GPS signal page and tap "Hardwares" to re-config it.

lub szukaj w google "sygic Closed GPS connection Check hardware settings" o ile taki masz komunikat a nie inny
existe
Avatar użytkownika
existe
VIP
 
Posty: 2105
Dołączył(a): wtorek, 12 czerwca 2012, 09:57
Lokalizacja: eu
Pochwały: 50

Postprzez dkx1992 » niedziela, 23 czerwca 2013, 17:56

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


---

Przeszukałem ten settings.ini i nawet nie mam tam takiej linijki "HardwareChange=true", może polecasz jakąś inna nawigacje offline na te Chińskie smartfony ??? ;))
dkx1992
 
Posty: 15
Dołączył(a): niedziela, 23 czerwca 2013, 12:11
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez existe » niedziela, 23 czerwca 2013, 18:05

ja uzywalem sygica, ale teraz wole igo, no i jest juz automapa na androida, ponoc dobra
existe
Avatar użytkownika
existe
VIP
 
Posty: 2105
Dołączył(a): wtorek, 12 czerwca 2012, 09:57
Lokalizacja: eu
Pochwały: 50

Postprzez dkx1992 » niedziela, 23 czerwca 2013, 23:43

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Mi Sygic na Xperii Neo V śmigał zarombiście, ale na chinolu nie łapie satelit, AutoMape też dziś próbowałem, ten sam problem, więc jeszcze tego iGo spróbuje... Najchętniej to bym sflaszhował, zrootwał (jak zwał tak zwał) ten telefon, ale jestem w tym zielony i wiem że po takiej operacji się może telefon popsuć, nawet do producenta pisałem w tej sprawie nt. rootowanie to odradzał, bo ze moze sie uszkodzić...

Może jest tu ktoś na forum z telefonem STAR N9500 u kogo działa GPS offline i odnajduje satelity ? ;))
dkx1992
 
Posty: 15
Dołączył(a): niedziela, 23 czerwca 2013, 12:11
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez bombelll » środa, 26 czerwca 2013, 09:42

Ja mam Star-a N9500. Tez miałem problem na początku z GPS. Podaj wersję ROM i konfigurację telefonu, tzn. jaki procesor ile RAM. Flashowanie nie rozwiąże problemu GPS, jeśli masz nowy ROM. Problemy z GPS wynikają raczej z tego że soft nie nadąża za hardware... + konfiguracja na wsch. Azję. Zobacz jakie masz wpisy w gps.conf
Domyślnie jeśli STAR-a masz prosto z "Czaina", to wpisy w pliku masz na Chiny...
bombelll
 
Posty: 1
Dołączył(a): sobota, 25 maja 2013, 15:06
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez biad3 » piątek, 28 czerwca 2013, 13:55

dkx1992 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Miałem 2 te telefony. Pierwszy działał kiepsko (oczywiście mowa o GPS), a dokładniej łączył po 10 minutach (z włączonym a-gps nie było problemów). Następny który mam w domu juz nie ma problemu. GPS znajduje po około 2min i jak już połączy, to nawet łapie GPS w odległości 2m od budynku. Nie ingerowałem w żaden sposób w system. Może jak wspomniał kolega wyżej ten drugi jest skonfigurowany na Polske.
biad3
 
Posty: 23
Dołączył(a): środa, 15 maja 2013, 13:50
Lokalizacja: Polska


Powrót do STAR



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama