• Reklama

G2F problem z dotykiem

G2F problem z dotykiem

Postprzez kuba-s18 » 9 sie 2014, o 23:41

Witam moja dziewczyna od jakiegoś czasu posiada ten telefon z wgranym roomem Miui (znaleziony tu na forum) i wszystko było ok, aż do dziś. Gdy ktoś dzwoni nie można odebrać telefonu. Nie reaguje na dotyk. Gdy tylko ktoś przestaje dzwonić wystarczy zablokować i odblokować ekran i wszystko jest już ok. Wie ktoś może czego to może być wina?
kuba-s18
 
Posty: 24
Dołączył(a): 12 maja 2014, o 17:22

Reklama

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez bartazzz » 11 sie 2014, o 21:52

Zmień rom
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5405
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 98

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez Mario80 » 10 wrz 2014, o 19:52

kuba-s18 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Naprawiles usterke?
Mario80
 
Posty: 45
Dołączył(a): 6 wrz 2014, o 12:25

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez kuba-s18 » 10 wrz 2014, o 22:14

Nie robilem nic bo ROM jest chyba najlepszy i nie chciałem go zmieniać. Dziewczyna mówi, bo ona ma ten telefon, ze juz się tak nie dzieje. Samo się naprawilo :)
kuba-s18
 
Posty: 24
Dołączył(a): 12 maja 2014, o 17:22

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez Mario80 » 14 wrz 2014, o 22:30

kuba-s18 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mozesz wrzucic screena z programu CPU SPY?
Ciekaw jest jak telefon zarzadza prockiem.
Mario80
 
Posty: 45
Dołączył(a): 6 wrz 2014, o 12:25

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez kuba-s18 » 15 wrz 2014, o 12:58

Moge ale jak BD miał dostęp do telefonu dziewczyny ;)
kuba-s18
 
Posty: 24
Dołączył(a): 12 maja 2014, o 17:22

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez technikchina » 25 wrz 2014, o 21:02

Podepnę się można ktoś wie jak rozwiązać problem.
Do G2F TDSCDMA (większa rozdzielczość w stosunku do WCDMA) wgrałem nowszy G2F TD CWM Recovery English i ROM z http://www.needrom.com/download/jiayu-g2fw/ (odpowiedni dla niego) i stało się tak, że dotyk jest przesunięty tzn. dotykam ekranu na samym dole a reakcja na wyświetlaczu jest jakieś 2cm wyżej. Z tego powodu nie da się używać tego telefonu.
Jest /albo jak możliwość zmiany tego stanu? Dodam że wgranie przez "SP_Flash_Tool_v5.1348.00" pierwotnego romu "G2F-20131225-TD_HD_R-V0.8.3" nie pomaga i dotyk jest dalej przesunięty.
Jak można temu zaradzić?
kto pyta nie błądzi
technikchina
 
Posty: 24
Dołączył(a): 18 gru 2013, o 12:35

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez wobbly » 16 lis 2014, o 01:25

technikchina napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Poradziłeś sobie jakoś? Mam ten sam problem.
wobbly
 
Posty: 7
Dołączył(a): 20 sie 2014, o 10:31

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez siddney » 19 gru 2014, o 00:43

Również zainstalowałem rom ze strony jiayupolska do swojego telefonu, niestety nie spodziewałem się że jest kilka wersji tego modelu i teraz mam taki sam problem jak opisany powyżej.
Problem z przesuniętym dotykiem jest spowodowany tym że przy wgraniu romu z G2fW do g2f TD zostaje nadpisany chip odpowiedzialny za dotyk. Wersja G2fw ma niższą rozdzielczość, i dotyk jest jakby pod nią skalibrowany.
Odpowiedź działu technicznego Jiayu china na ta sytuacje:

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


Wynika z tego że wymiana ekranu rozwiązałaby ten problem. koszt na ali: około 45$$

Oprócz tego na ruskim forum 4pda wyczytałem że prawdopodobnie można nadpisać ten chip, tylko trzeba mieć odpowiedni plik .bin dla naszego modelu, wgrywa się apką FTS_upgrade, takie rozwiązanie działa w podobnych problemach, dla kilku telefonów i tabletów na chipach ft (focaltech)
W naszych jiayu g2f użyty jest chip o oznaczeniu ft5316, niestety w internecie nie znalazłem nic na jego temat.

Na ten moment nie mam jeszcze nic co rozwiązałoby problem, więc jakby komuś się udało proszę o informacje w tym temacie.
siddney
 
Posty: 21
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 23:49
Lokalizacja: Katowice

Re: G2F problem z dotykiem

Postprzez siddney » 2 sty 2015, o 22:55

Wymiana ekranu rozwiązała problem!
siddney
 
Posty: 21
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 23:49
Lokalizacja: Katowice


Powrót do Pomoc techniczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama