• Reklama

Elephone P3000S Recenzja

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Elephone P3000S Recenzja

Postprzez HongKong_Goldway » piątek, 19 grudnia 2014, 21:53

ELEPHONE P3000S - RECENZJA


Smartfon, którego dotyczyć będzie recenzja stanie się niewątpliwie jednym z najczęściej kupowanych w tym i na początku przyszłego roku.
Oferuje niedostępne wczesniej w tej klasie cenowej funkcje jak LTE, skaner linii papilarnych, NFC.
Zapraszamy do zakupu w naszym sklepie -> http://www.aliexpress.com/store/product ... 27956.html
Wysyłamy od 27 grudnia

Obrazek

Specyfikacja techniczna:

Wymiary: 145*72*8.9mm
Waga: 149g
Procesor: Mediatek MTK6592+6290 8x1.7GHz
GPU: Mali-450 MP4 700MHz
Pamięć RAM: 2GB
Pamięć na dane: 16GB
Obsługa kart pamięci MicroSD do 32GB.
Wyświetlacz: 5.0 cali HD IPS,1280*720pixels
Bateria: 3150 mAh
System operacyjny: Android OS, 4.4.2 (możliwość instalacji MIUI)
Aparaty: Tylny-13MP, Przedni-8.0MP
Karty SIM: SIM+micro SIM ,dual standby
Wi-Fi: 802.11n
USB: 2.0 Micro USB
Bluetooth: 4.0
GPS, A-GPS
Czytnik linii papilarnych
NFC


Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zawartość zestawu - pudełko, smartfon, kabel MicroUSB, ładowarka, folia zabezpieczająca ekran, instrukcja obsługi.

Obrazek

Ekran
Wyświetlacz Elephone P3000S wykonany jest w technologii OGS oraz JDI ( w takiej samej technologii wykonany został wyświetlacz Xiaomi Mi4).
Ma 5 cali oraz roździelczość HD 1280x720 co daje zagęszczenie pikseli (PPI):293
Na ekranie nie widać pikselozy, czcionki są gładkie. Kąty widzenia bardzo szerokie, kolory także na +
Olbrzymim plusem jest obecność Gorilla Glass 3 co czyni ekran odporny na zarysowania oraz upadek.

Design, wykonanie, wymiary
Wąskie ramki boczne, nieco większe górna i dolna. Smartfon nie należy do ultracienkich, ale nie jest też przesadnie gruby.
Dużą jego zaletą jest lekkość. Materiał użyty do produkcji to gumowaty platisk, powinien być dosyć odporny na zarysowania.

Obrazek
Z przodu znajduje się ekran dotykowy, kamera przednia, głośnik oraz 3 dotykowe, niepodświetlane przyciski.

Obrazek
przyciski dotykowe

Obrazek


Obrazek
Na górze mamy wejście MicroUSB oraz jack 3.5mm.

Obrazek
Na prawej krawędzi znajdziemy przycisk Power ON/OFF.

Obrazek
Na lewej krawędzi znajduje się przycisk regulacji głośności.

Obrazek
Z tyłu telefonu mamy aparat tylny oraz czytnik linii papilarnych. Bardzo ładnie wygląda metaliczne logo Elephone. Na dole tyłu smartfona znajdziemy znaki FC i CE oraz napis "Keep expecting and be suprised".
Obrazek

Obrazek



Wydajność
Procesor napędzający urządzenie to Mediatek MTK6592+6290 8x1,7 GHZ (architektura ARM Cortex A7). GPU to dobrze znane Mali-450. Razem z 2GB pamięci RAM daje nam wysoki wynik w benchmarku ANTUTU - 31529 punktów. Przegrywa zaledwie nieznaczną ilością punktów z dużo droższym LG G3. Wydajność smartfona zdecydowanie na +

Obrazek

Obrazek

Łączność
Smartfon oferuje pełen zestaw częstotliwości używanych w Polsce. Dużą zaletą jest obsługa LTE oraz HSDPA 900 MHz. Gwarantuje nam to dobry zasięg w większości kraju. Pod tylną klapką mamy 2 wejścia na karty SIM: Normalne + MicroSIM oraz wejście na kartę MicroSD.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bateria
Urządzenie zasilane jest przez sporą baterię o pojemności 3150 mAh. Całość z energooszczędnym procesorem oraz optymalnym ekranem o roździelczości HD daje niezły wynik jeśli chodzi o czas pracy na jednym ładowaniu.

Obrazek

Aparat
Smartfon robi przyzwoite zdjęcia, kolory są ładne, focus łapany jest szybko. Aparaty SONY mają 13MP (tylny) oraz 8MP (przedni). Aparat tylny ma przesłonę f/2.2 oraz lampę flash.
Dostępne tryby: HDR, pięknej twarzy, ożywionego zdjęcia, przechwytywanie gestem Y, wykrywanie twarzy, przechwytywanie głosem, zdjęcie z uśmiechem.
Zdjęcia wykonane Elephone P3000S:
(Zdjęcia tych samych miejsc, dla porównania możecie zobaczyć w recenzji Ulefone Be One -> ulefone-be-one-recenzja-t14529.html)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

GPS
Obrazek
Złapane 10 z widocznych 13 satelit, dokładność ~ 3m

System
System operacyjny to Android 4.4 KitKat z dostępnym językiem polskim. Tłumaczenie jest dosyć dobre, niektóre ustawienia np. gestów czy skanera palucha nie są przetłumaczone.

Obrazek

Obrazek

Czytnik linii papilarnych - skaner palucha
Możemy ustawić opcję odblokowywania po zeskanowaniu palca, tak jak jest to w nowych Iphone. Skaner znajduje się z tyłu urządzenia. Można używać go także do przesuwania stron w górę lub do dołu.

Obrazek

Obrazek

NFC
Dzięki obsłudze NFC możemy np. zapłacić telefonem za zakupy.

Obrazek

Obrazek

Obługa gestów
Wykonując zaprogramowany gest na ekranie uruchomi się ustalona aplikacja.
Obrazek

Dioda powiadomień
Możemy ustawić powiadomienie przez miganie/świecenie diody przy otrzymywaniu wiadomości lub połączenia.
Obrazek

Podsumowanie
Plusy: ekran, wydajność, obsługa 4g LTE + DUAL SIM, wcdma 900, skaner linii papilarnych, nfc, aparat
Minsy: wykonanie tylnej klapki, niekompletne spolszczenie.

Pochwały przyznane za posta: 2
Avatar użytkownika
HongKong_Goldway
AKTYWNY
 
Posty: 481
Dołączył(a): czwartek, 2 października 2014, 04:34
Pochwały: 39

Reklama

en.001phone.cn=

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez marx » piątek, 19 grudnia 2014, 22:20

zdjęcia znacznie lepsze niż w elefone
marx
Administrator
 
Posty: 5965
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 02:35
Lokalizacja: aliexpress
Pochwały: 191

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez trbvm » sobota, 20 grudnia 2014, 00:28

Czy mógłbyś zamieścić też film z tego telefonu?

Parę tygodni temu była recenzja bliżniaczego modelu p3000 i tam były jakieś dziwne drgania obrazu (ktoś tu na forum przypuszczał, że to może być jakiś problem ze stabilizacją obrazu).
trbvm
 
Posty: 6
Dołączył(a): sobota, 20 grudnia 2014, 00:11

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez HongKong_Goldway » sobota, 20 grudnia 2014, 01:21

OK, jutro zamieszczę.
Avatar użytkownika
HongKong_Goldway
AKTYWNY
 
Posty: 481
Dołączył(a): czwartek, 2 października 2014, 04:34
Pochwały: 39

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Ultra... » sobota, 20 grudnia 2014, 02:12

Jak określiłbyś jakość mikrofonu w tym modelu ? To słaba strona elephonów...
Jeśli możesz porównaj z A8 (jeśli jeszcze go masz), np nagraj oboma coś-odsłuchaj...
Avatar użytkownika
Ultra...
 
Posty: 60
Dołączył(a): poniedziałek, 23 czerwca 2014, 11:43
Pochwały: 1

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez HongKong_Goldway » sobota, 20 grudnia 2014, 03:33

Nie ma problemu, zrobię dziś porównanie.
Avatar użytkownika
HongKong_Goldway
AKTYWNY
 
Posty: 481
Dołączył(a): czwartek, 2 października 2014, 04:34
Pochwały: 39

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez trbvm » sobota, 20 grudnia 2014, 12:23

Nie ma problemu

:-D

Próśb będzie pewnie więcej, ja chętnie dowiedziałbym się też jak działa obsługa dwóch SIM-ów i LTE (jednym z powodów opóźnienia dostaw były zgrzyty w kombinacji Mediatek 6592 / KiteKat / Dual SIM).
trbvm
 
Posty: 6
Dołączył(a): sobota, 20 grudnia 2014, 00:11

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez HongKong_Goldway » sobota, 20 grudnia 2014, 21:21

Przykładowy film ->
Dziwnie to wygląda na Youtube, na telefonie jakość znacznie lepsza
Późnym wieczorem dam info jak mikrofon i obsługa dwóch kart

Drugi filmik -> http://www.speedyshare.com/kMCwr/VID-20 ... 033900.3gp
Sendspace -> https://www.sendspace.com/file/eo0knq

Wrzuciłem na speedyshare i sendspace do pobrania, aby nie było starty jakości, którą wymusza youtube.
Avatar użytkownika
HongKong_Goldway
AKTYWNY
 
Posty: 481
Dołączył(a): czwartek, 2 października 2014, 04:34
Pochwały: 39

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez filozof71 » sobota, 20 grudnia 2014, 23:52

Ze zrzutów ekranu wygląda słabo sprawa z sensorami? Brak żyroskopu aż się wierzyć nie chce. Mój stary HTC Desire z kupiony w lipcu 2011 ma więcej.
ZTE Nubia Z7 Mini 2/16 > LeEco Le 2 Max X822 4/32 kupiony w HKTR Store AKA Trendresources
Avatar użytkownika
filozof71
AKTYWNY
 
Posty: 785
Dołączył(a): niedziela, 6 października 2013, 06:45
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 19
Ostrzeżenia: 3

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez pete67 » niedziela, 21 grudnia 2014, 01:35

dla mnie ciągle redminote jest fajniejszym sprzetem.
brak NFC - oooo tutaj to odczuwalne
ale skaner palca? - wogole nie widzę przydatności u siebie, no może jak autoryzacja i dstep np do maila, FB czy innych miejsc gdzie trzeba wpisywac hasło i login. ( ale nie mówię o samym telefonie i odblokowaniu go)
W sumie moze i niegłupie, telefon jako podręczny skaner linii papilarnych:)
lodówka komunikuje się z telefonem i albo wpisujesz hasło albo paluszek w ruch i mozna piwko wyciągnąć:)
to samo z samochodem, płatne kanałty w tv.... :))))
wydajność mi w sumie lotto....
a brak żyro i innych sensorów to już wielka lipa.
więc 200$ to przepłacanie - jest kilka telefonów w lepszej cenie choć nie nowości.
Obecnie jadę na mi3 i choć nie uzywam na codzień wszystkich bajerów to jednak widze że się przydają co jakiś czas i wtedy się człowiek cieszy że kupił fajny telefon.:)
pete67
AKTYWNY
 
Posty: 645
Dołączył(a): czwartek, 12 grudnia 2013, 12:19
Pochwały: 11

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez pawel90 » niedziela, 21 grudnia 2014, 01:49

pete67 napisał(a):dla mnie ciągle redminote jest fajniejszym sprzetem.
brak NFC - oooo tutaj to odczuwalne
ale skaner palca? - wogole nie widzę przydatności u siebie, no może jak autoryzacja i dstep np do maila, FB czy innych miejsc gdzie trzeba wpisywac hasło i login. ( ale nie mówię o samym telefonie i odblokowaniu go)
W sumie moze i niegłupie, telefon jako podręczny skaner linii papilarnych:)
lodówka komunikuje się z telefonem i albo wpisujesz hasło albo paluszek w ruch i mozna piwko wyciągnąć:)
to samo z samochodem, płatne kanałty w tv.... :))))
wydajność mi w sumie lotto....
a brak żyro i innych sensorów to już wielka lipa.
więc 200$ to przepłacanie - jest kilka telefonów w lepszej cenie choć nie nowości.
Obecnie jadę na mi3 i choć nie uzywam na codzień wszystkich bajerów to jednak widze że się przydają co jakiś czas i wtedy się człowiek cieszy że kupił fajny telefon.:)


Dodaj, że Xiaomi nie ma jednocześnie lte i dual sim.
pawel90
 
Posty: 91
Dołączył(a): wtorek, 3 grudnia 2013, 16:11
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez HongKong_Goldway » niedziela, 21 grudnia 2014, 04:15

Wsadzone 2 karty, na jednej działa transmisja, w tym wypadku 4G, druga pracuje w trybie GSM, na obie można się dodzwonić, screen:
Obrazek

Co do mikrofonu - nagrałem test Elephone oraz dla porównania Lenovo A8, w obu przypadkach dźwięk jest dobry.
Avatar użytkownika
HongKong_Goldway
AKTYWNY
 
Posty: 481
Dołączył(a): czwartek, 2 października 2014, 04:34
Pochwały: 39

Następna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama