• Reklama

Elephone P3000S Recenzja

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez arturiano » wtorek, 20 stycznia 2015, 03:58

w Gdańsku Plus oraz Play LTE bez problemu działa na obu slotach. Tylko 1 może być aktywny w transmisji na LTE :)
arturiano
 
Posty: 98
Dołączył(a): wtorek, 9 grudnia 2014, 04:32
Pochwały: 1

Reklama

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Wdhiz » wtorek, 20 stycznia 2015, 15:19

Panowie, gdzie ustawia się źródło wyświetlania kontaktów? W tej chwili wyświetlają mi się kontakty z sim i z konta - chciałbym usunąć wyświetlanie z karty. W poprzednim telefonie nie było z tym kłopotu - tutaj czarna magia.
Poza tym telefonik przyjemny. Z pierdółek - tylko trzy ekrany i brak sensownych tapet - trzeba sobie znaleźć swoje zdjęcie.
Wdhiz
AKTYWNY
 
Posty: 239
Dołączył(a): piątek, 28 czerwca 2013, 02:29
Lokalizacja: stamtad

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Lector » wtorek, 20 stycznia 2015, 15:44

Klikasz lewy klawisz (prostokąt) i kontakty do wyświetlenia :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Lector
 
Posty: 155
Dołączył(a): piątek, 27 września 2013, 19:44
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Jonek » wtorek, 20 stycznia 2015, 17:07

Witam serdecznie
Czy ktoś mógłby mi podać link jak zrootować telefon. Niestety jestem w tym totalnie zielony...
Jonek
 
Posty: 8
Dołączył(a): niedziela, 7 grudnia 2014, 17:02

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Wdhiz » wtorek, 20 stycznia 2015, 17:52

Dzieki. Ta opcja jest minimalnie glebiej niz szukalem, juz ustawione.
Druga sprawa - jak ustawic dzwonki mp3? (Nie widze opcji "wiecej"). Bo wybor "wbudowanych" bardzo kiepski.
Glosnik slaby - kiepska jakosc dzwieku. Sa jakies softwaerowe wzmacniacze?
OK - dzwonki mp3 ustawia sie przegladajac muzyke a nie w ustawieniach dzwieku.
Wdhiz
AKTYWNY
 
Posty: 239
Dołączył(a): piątek, 28 czerwca 2013, 02:29
Lokalizacja: stamtad

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez hudyj » wtorek, 20 stycznia 2015, 23:01

U mnie, gdy przełączę obsługę 4G/3G na SIM2, telefon sam się restartuje kilka razy w ciągu doby. Wie ktoś co może być przyczyną?
hudyj
 
Posty: 58
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 16:47

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Cezary » środa, 21 stycznia 2015, 00:47

Po kilku godzinach użytkowania napiszę swoje spostrzeżenia:
NFC działa bez problemu nawet, przy próbie wygięcia tylnej klapki, aby gorzej stykało.
Kompas zachowuje się jak w reszcie telefonów na androidzie, które miałem i tutaj też żyję swoim życiem.
Pomimo, że np. w antutu(~33k pkt) pokazuje brak g-sensora, to w aplikacjach działa jak powinien.
LTE na razie próbowałem na słabym zasięgu(-100dBm) w RBM i miałem ok 10/10mb, więc nie jest, źle. Jutro powinna dojść do mnie karta plusa i wtedy zobaczę czy jest tutaj 150mb/s, które gdzieś mi się o oko obiło ( na zwykłym modemie usb osiągam prawie 130mb/s).
Aparatu dokładniej nie testowałem, ale widzę, że jest chyba lekki problem software'owy i przy podglądzie podczas robienia zdjęcia, gdy doświetla dioda jest ładnie, ale ostatecznie jakby nie trafiał, na moment najlepszego doświetlenia przez co wychodzą gorsze, ciemniejsze zdjęcia.
Futerał bardzo fajna sprawa, tylko brakuję mi opcji odbierania połączenia w polu tego okienka, aby nie potrzebnie go otwierać.
Po wejściu do trybu recovery, znalazłem tylko cały zestaw aplikacji do testowania telefonu.
Czytnik działa, ale trzeba praktycznie prosto palcem przejeżdżać po nim, aby wykryło. Dodatkowo można nim scrollować w 4 kierunkach i klikać.
GPS sprawdziłem na krótkiej trasie i działał jak powinien, ale coś więcej będzie można powiedzieć dopiero po kilku setkach km.
Co do głośnika jakość jest dobra, ale do głośnych to on nie należy.

To wszystko na sofcie z 20141220
Cezary
 
Posty: 170
Dołączył(a): piątek, 7 marca 2014, 09:05

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Cezary » niedziela, 25 stycznia 2015, 11:48

Pomimo dotarcia sporej partii telefonów w tym tygodniu, w tym temacie nic się nie dzieję, może by przesunąć ten temat do działu elephone?

Przetestowałem LTE i muszę powiedzieć, że na w/w sofcie sporo zaniża siłę sygnału, w miejscu, gdzie powinno być -51dBm, a mam ok. -80dBm, a pomimo tego otrzymuje takie wyniki:
PLUS
Obrazek

PLAY
Obrazek

Co najdziwniejsze w plusie praktycznie upload poniżej 40mb/s nie schodził, a tutaj do 20mb/s nawet nie może dobić.
Cezary
 
Posty: 170
Dołączył(a): piątek, 7 marca 2014, 09:05

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez adamson » niedziela, 25 stycznia 2015, 12:28

To u mnie -108 dBm i kiepski wynik w play.
Tylko 14 Mbps download i 1.5 Mbps upload.

Wysłane z mojego Elephone P3000S
Avatar użytkownika
adamson
AKTYWNY
 
Posty: 310
Dołączył(a): sobota, 11 stycznia 2014, 12:56
Pochwały: 10

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Cezary » poniedziałek, 26 stycznia 2015, 11:49

Znowu błąd w specyfikacji, tym razem pozytywny, miało być up to 100mb, a jest:
Obrazek
ok. -80dBm, bts ~500m dalej z widocznością wewnątrz budynku

Obrazek
ok. -95dBm, ponad 3km od bts bez widoczności bts na zewnątrz. Dodatkowo zrobiłem wewnątrz budynku przy takiej odległości i przy -115dBm było 30/10mb.
Radio ma bardzo dobre tylko martwi mi tak słaby upload. W jaki sposób mogę wymusić "only lte", bo po wyłączeniu w band mode pasm 2G i 3G nadal loguje się w 3G.

Głośnik do rozmów jest bardzo dobry (z wcześniejszymi chińczykami bywały problemy).
GPS niestety zachowuję się podobnie jak na x7s na tym samym chipsecie, przy szybie jest może ok. ale wystarczy normalnie trzymać telefon siedząc i gubi sygnał, wątpię, aby glonass w nowym mtk, rozwiązał problem przy takim odbiorniku czy antenie jaką lubią montować. Jeszcze na starym telefonie bez pomocy a-gps(brak internetu), pół godziny prób złapania sygnału w Paryżu zakończyły brakiem fixa.

Gdyby nie problemy z gps i słabszy aparat niż w specyfikacji i trochę mniejsze rozmiary to byłby to rewelacyjny telefon.
Cezary
 
Posty: 170
Dołączył(a): piątek, 7 marca 2014, 09:05

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Lector » poniedziałek, 26 stycznia 2015, 12:14

No to moje spostrzeżenia.

Mam wersję białą i tylny panel strasznie się odbarwia!
Widać to najwyraźniej na krawędziach, no chyba ze gumolakieru jest tak niewielka warstwa ze się wyciera.

Drugi objaw który mnie nie pokoi to pękająca ramka!
Przynajmniej tak to wygląda, w lewym górnym narożniku (patrząc na ekran).
Narazie nie panikuje, bo może jak w przypadku tylnej klapki kiepski lakier i to on pękł i widać czarny plastik pod spodem.

Telefon noszony w przedniej kieszenie spodni, nie spadł, nigdzie nim nie przywaliłem.
Obrazek
Avatar użytkownika
Lector
 
Posty: 155
Dołączył(a): piątek, 27 września 2013, 19:44
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2

Re: Elephone P3000S Recenzja

Postprzez Wdhiz » wtorek, 27 stycznia 2015, 00:40

Co do GPS (w turystyce niesamochodowej) polecam trochę sobie utrudnić życie i jednocześnie przedłużyć czas działania telefonu - kupić za +-30-40 zł zewnętrzny GPS BT. Waży ze 30 g., nowsze wersje są ładowane przez micro USB starsze mają np. wtyk Nokii. Niby kłopot ale za to: oszczędza się baterię, dokładność GPS jest świetna, szybkie łapanie fixa.
Wdhiz
AKTYWNY
 
Posty: 239
Dołączył(a): piątek, 28 czerwca 2013, 02:29
Lokalizacja: stamtad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama