• Reklama

Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlashtool

Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlashtool

Postprzez medos » sobota, 22 października 2016, 10:53

Cześć,

Tydzień temu bawiąc się w zmianę ROMu ucegliłem całkowicie telefon. Udało mi się słuchawkę przywrócić do żywych dzięki użytkownikom forum i działa wszystko.

Niemniej jednak chciałbym dalej się bawić i wypróbować jakieś inne romy korzystając ze strony http://www.needrom.com/category/doogee/ ... ro-doogee/ Czy ktoś może próbował http://www.needrom.com/download/android-6-0/ ??

Po ostatnich przygodach mam kilka pytań. Nowy ROM wgrywałem przy pomocy SP Flashtool - tel był całkowicie wyczyszczony i nie miałem TWRP. Czy potrzebuję wgrywać TWRP i czym on właściwie jest? Czy mając TWRP mogę z jego poziomu wgrać podany ROM (tak było przy wgrywaniu ROM do mojego LeTv x800). Do tego czym jest SuperSU i czy też muszę go wgrywać? Pytań jest sporo, ale gdyby komuś się chciało na nie odpowiedzieć to będę wdzięczny ;-)

Pozdrawiam,
Medos
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Reklama

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez fake4r » sobota, 22 października 2016, 11:00

TWRP to customowe recovery. Czy wgrywać przez TWRP czy po kablu przez SPFlashtool zależy właśnie od danego romu, jedne są przygotowane do wgrania przez recovery inne przez kabel. Tak że w zasadzie musisz czytać opis do każdego jednego romu, w jaki sposób go wgrywać, na jaki model/wersję telefonu pasuje itd.
SuperSU to program do obsługi roota.
Avatar użytkownika
fake4r
VIP
 
Posty: 5637
Dołączył(a): czwartek, 4 lipca 2013, 13:55
Lokalizacja: ChRL
Pochwały: 190

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez medos » sobota, 22 października 2016, 11:08

Dzięki za szybką odpowiedź. Podany przeze mnie ROM http://www.needrom.com/download/android-6-0/ jest niby do wgrania przez SP Flashtool. Niemniej jednak w opisie podany jest link "SuperSU TWRP for all versions". Brak jest konkretnej instrukcji krok po kroku (co można wyszukać przy okzaji innych) jak wgrać ROM. Możesz rzucić okiem w opis znajdujący się w linku powyżej i napisać co sądzisz?
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez medos » poniedziałek, 24 października 2016, 13:03

Cześć,

Czy mając obecnie wgranego Androida 5.1 - R17 muszę wgrać jakiegoś konkretnego TWRP? Znaczy przygotowanego pod R17? Jak zauważyłem na stronie http://www.needrom.com/category/doogee/ ... ro-doogee/ niektóre TWRP mają podane werscje np R09, R11 itd. Niektóre jak np ten http://www.needrom.com/download/twrp-x64-3-0-2/ ma x64. Co to znaczy i jak sprawdzić czy mój wgrany rom ma x32 czy x64?

Pozdrawiam,
Medos
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez Vovek » poniedziałek, 24 października 2016, 14:14

Procesor w tym telefonie to MediaTek MT6735P czyli 64 bitowy,ostatni TWRP z linku https://twrp.me/ bedzie pasowal.Rozni sie on troche graficznie od wersji sprzed 3.0.x.x ale imo nawet lepiej sie go obsluguje. Jak bys potrzebowal to na tej stronce sa Gappsy do wiekszosci Androidow http://opengapps.org
Vovek
 
Posty: 7
Dołączył(a): poniedziałek, 12 września 2016, 09:32

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez medos » poniedziałek, 24 października 2016, 15:46

Nie bardzo wiem jak pobrać TWRP z podanego przez Ciebie linka? I macie gdzieś może instrukcje jak wgrać TWRP za pomocą SP Flashtool lub jakiś inny sposób?
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez zawel » poniedziałek, 24 października 2016, 16:40

Czasem z twrp jest scatter, ładujesz go i wgrywasz. Jak nie ma to bierzesz jakikolwiek ROM do tego telefonu który jest przygotowny pod sp flashtool, ładujesz scatter, wyłączasz wszytko poza recovery i wskazujesz plik img z odpowiednim twrp. Ruscy już ogarnęli ten telefon więc tu jest do niego twrp i scatter: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopi ... ry48288811.
Avatar użytkownika
zawel
AKTYWNY
 
Posty: 419
Dołączył(a): piątek, 15 listopada 2013, 12:59
Pochwały: 18

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez medos » poniedziałek, 24 października 2016, 16:47

Czyli na dobrą sprawę zostaję bez zabezpieczenia? To znaczy na telefonie nic nie mam na czym by mi zależało, ale jeżeli wgrywając ten ROM http://www.needrom.com/download/android-6-0/ zaznaczę wszystko w SP Flashtool poza recovery znowu mogę go uwalić bo się okaże, że na przykład oprogramowanie nie furczy?
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez zawel » wtorek, 25 października 2016, 12:38

No już to przerabiałeś przecież :-D, jak zrobisz backup obecnego romu to zawsze przywrócisz. Nie powinno być kłopotów.
Avatar użytkownika
zawel
AKTYWNY
 
Posty: 419
Dołączył(a): piątek, 15 listopada 2013, 12:59
Pochwały: 18

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez medos » środa, 26 października 2016, 19:10

No dobra. To teraz znowu coś robię źle. Żeby wgrać TWRP to też to robię za pomocą SP Flashtool. Wybieram scatter, w programie jest zaznaczony tylko recovery (taką też ma nazwę plik ściągnięty z TWRP). Tylko teraz tak- żeby wgrać TWRP to znowu wyłączam telefon i podłączam wyłączony?
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez zawel » czwartek, 27 października 2016, 11:54

Tak. Podłączasz wyłączony.
Avatar użytkownika
zawel
AKTYWNY
 
Posty: 419
Dołączył(a): piątek, 15 listopada 2013, 12:59
Pochwały: 18

Re: Doogee X5 Pro - zmiana ROM- jaki? TWRP, SuperSU, SPFlash

Postprzez medos » czwartek, 27 października 2016, 21:11

Włączony SP Flashtool, wgrany scatter z TWRP, zaznaczone jedyne okienko jakie wynalazł program "recovery", naciskam download, podłączam telefon i leci szybko czerwony pasek na dole do 100% (przy 100 też na czerwono) i pojawia się komunikat "PMT changed for the ROM; it must be downloaded." co jest nie tak?
medos
 
Posty: 19
Dołączył(a): niedziela, 16 października 2016, 12:35

Następna strona

Powrót do DOOGEE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama