• Reklama

Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Cubot One, Cubot C11, Cubot P9, Cubot GT99 , Cubot GT72

Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez Michalf » poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:53

Proszę o pomoc - wczoraj, po kilku dniach spędzonych w urzędzie celnym - przyszedł oclony Cubot X9.
Wszystko cacy - śmiga, aż miło. Z jednym minusem - nie działa mikrofon. Dzwoniąc gdziekolwiek - rozmówca mnie nie słyszy (dziwne jest to, że ja siebie słyszę w głośniku?!).
Myślałem, że to wina zasięgu.. ale mikrofon nie działa również przy np dykrafonie.
Jak bardzo krzyknę, albo dmuchnę w mikrofon - wtedy rejestruje się bardzo cichutki dźwięk. Czyli tak jakby mikrofon był bardzo wyciszony.
Przeszukałem wszystkie ustawienia, ale nigdzie nie ma ustawień mikrofonu.
Możecie pomóc?
Michalf
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:48

Reklama

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez secretsanta » poniedziałek, 2 lutego 2015, 23:49

Zaglądaleś tutaj ?
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 393
Dołączył(a): niedziela, 9 lutego 2014, 16:22
Pochwały: 20

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez Michalf » wtorek, 3 lutego 2015, 18:36

Dzięki za odpowiedź.
Tak już to robiłem. Ustawiłem czułość mikrofonu na maksa - bez żadnej poprawy. Testowałem wszystkie levele głośności - bez skutku.
Wyłączyłem tłumienie szumów - również nic nie dało. Pomyślałbym - że to pewnie zepsuty mikrofon, jednak gdy włączę zestaw słuchawkowy (bez mikrofonu), to wtedy dyktafon nagrywa normalnie (przy rozmowach niestety już nie). Więc nie mam pojęcia w czym może być problem. Przywracałem ust. fabryczne, aktualizowałem - żadnej poprawy.

Nie chcę go odsyłać, bo czekałem na niego ponad miesiąc, oclili mi go i znając moje szczęście ponownie mi go oclą gdy czajniki go naprawią :(
Michalf
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:48

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez secretsanta » środa, 4 lutego 2015, 10:14

po zmianach w menu inżynierskim trzeba też zrestartować telefon
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 393
Dołączył(a): niedziela, 9 lutego 2014, 16:22
Pochwały: 20

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez Michalf » środa, 4 lutego 2015, 11:29

Restartowałem kilka razy i nic. Czułość mikrofonu nie może być zła, bo jak wpinam słuchawki (Bez mikrofonu), to głośność jest bardzo dobra.
Odkryłem również, że gdy nagram coś bez słuchawek - odtwarza się sam szum, a gdy odtworze to samo w słuchawkach - słyszę dobrze mój głos.
Więc myślę, że to problem z softem. Zmieniłbym rom, jednak do tego telefonu jeszcze nic nie ma..
Myślisz, że może być jeszcze jakieś inne rozwiązanie niż odesłanie go do czajników?
Michalf
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:48

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez secretsanta » czwartek, 5 lutego 2015, 09:58

Problem softu możesz rozwiązać samodzielnie, ale jak napisałeś-trzeba poczekać aż coś na ten telefon wyjdzie. Napisz do sprzedawcy że masz ewidentny problem softwerowy, i czy Ci w tym pomoże. Dobre sklepy robią to za darmo. Zapewne zapłacisz tylko za przesyłkę do chin, odesłanie powinnien opłacić sprzedawca (można utargować czasami zwrot kosztów przesyłki w formie zniżki przy następnym zakupie)
secretsanta
NewsMan
 
Posty: 393
Dołączył(a): niedziela, 9 lutego 2014, 16:22
Pochwały: 20

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez Trojanek » czwartek, 5 lutego 2015, 10:01

Trojanek
AKTYWNY
 
Posty: 243
Dołączył(a): wtorek, 28 października 2014, 19:16
Pochwały: 7

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez luckyman » sobota, 14 lutego 2015, 17:44

Michalf, z czystej ciekawości zapytam: ile zapłaciłeś cła za tego X9?
luckyman
 
Posty: 8
Dołączył(a): sobota, 14 lutego 2015, 17:41

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez Michalf » sobota, 21 lutego 2015, 01:06

Nie cła, a vatu. Nie pamiętam dokładnie, 120 z haczykiem.
Niestety telefon musiałem odesłać. Aktualnie poczty nie działają, więc leży w Pekińskiej sortowni:( Pewnie sobie na niego jeszcze długo poczekam
Michalf
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:48

Re: Cubot X9 - ledwo działa mikrofon

Postprzez Gap12 » niedziela, 22 lutego 2015, 13:08

Michalf napisał(a):Nie cła, a vatu. Nie pamiętam dokładnie, 120 z haczykiem.
Niestety telefon musiałem odesłać. Aktualnie poczty nie działają, więc leży w Pekińskiej sortowni:( Pewnie sobie na niego jeszcze długo poczekam

No to masz strasznego pecha.Kupiłem ten sam telefon i przeszedł bez vatu i wszystko śmiga świetnie.
Gap12
AKTYWNY
 
Posty: 208
Dołączył(a): wtorek, 23 lipca 2013, 11:07
Lokalizacja: Tarnów
Pochwały: 3


Powrót do Cubot



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama