• Reklama

### CUBOT T9 ### (recenzja)

W tym dziale można przeczytać i umieścić recenzje chińskiego telefonu lub tabletu.

### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez kleikadam » piątek, 3 stycznia 2014, 14:14

Witam, od około miesiąca posiadam Cubota T9.
Jest to mój pierwszy chinol i tak naprawdę mogę go tylko porównywać do HTC ONE S którego posiadam.

W dotyku telefon nie przypomina chińskiej tandety i nie odczuwa się wrażenia „taniego plastiku”. Wszystko jest dobrze spasowane, nic nie trzeszczy a ekran nie jest „giętki” - tak jak to czasem pisze się o innych chińskich telefonach.
Działam na oryginalnym ROMie dostarczonym przez sprzedawcę. Wszystko działa szybko, nic się nie przycina i nie zawiesza.
RAMu zajęte od razu około 720MB z 1GB dostępnego więc dosyć sporo. Po zainstalowaniu kilku aplikacji średnio mam zajęte jakieś 800 – 840MB, dalej jednak wszystko działa płynnie.

Ekran 5 cali jest dobrze wykonany, ma bardzo dobrze nasycone kolory i jest wyrazisty - 1080x1920.
Aparat tylni 18,2MP, przedni 12,6MP . Zdjęcia wychodzą całkiem przyzwoite(ostrzejsze niż w HTC ONE S) o ile nie próbujemy ich oglądać na 60 calowym TV ;). Jak dla mnie autofokus mógłby łapać trochę szybciej i brakuje mi funkcji robienia zdjęcia poprzez naciśnięcie palcem w dowolnym miejscu ekranu(ustawia wtedy tylko ostrość ale zdjęcia nie robi – trzeba potem jeszcze nacisnąć ikonkę spustu migawki). Filmiki nagrywa bardzo ładnie chociaż często zmienia ostrość i poziom doświetlenia, ale to chyba przypadłość większości kamerek w telefonach. Oczywiście jest lampa doświetlająca która radzi sobie bardzo dobrze. Poniżej linki do kilku fotek i filmików zrobionych Cubotem. Nie są to jakieś wymyślne zdjęcia tylko fotki po prostu zrobione w międzyczasie, ale do zobrazowania aparatu myślę że wystarczą.

ZDJĘCIA Z TYLNEJ KAMERY
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


FILMIKI
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!


GPS miał problemy z pierwszym złapaniem satelit ale teraz jest już całkiem przyzwoicie i za każdym razem po kilkunastu sekundach łapie satelity.
To co mnie jak na razie wkurza to WIFI. Niby działa bez zarzutu ale strasznie słabo łapie sygnał. Tam gdzie na HTC mam połowę mocy sygnału Cubot już potrafi tracić sieć.
Głośnik do rozmów jest dobrej jakości, wszystko słychać czysto i wyraźnie, tak samo słyszą mnie osoby z „drugiej” strony słuchawki.
Z przodu zaraz obok głośnika jest dioda powiadomień, która mryga na niebiesko.

Telefon zakupiłem na Pandawill i przyszedł do mnie z naklejona folią ochronną i etui .

Przepraszam za tak chaotyczny ale robię go w przypływie chwili wolnego czasu. Jeśli macie jakieś pytania postaram się odpowiedzieć.
Poniżej wyniki z AnTuTu oraz ZDJĘCIE Z PRZEDNIEJ KAMERKI

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
kleikadam
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 3 marca 2013, 00:43
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2

Reklama

en.001phone.cn=

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez bartazzz » piątek, 3 stycznia 2014, 14:28

szkoda że fhd obniza wydajność. Super kamery, a jak się sprawuje ten ekran, masz może zdjęcia ekranu? Katy widzenia, jasność itp?
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5053
Dołączył(a): sobota, 19 stycznia 2013, 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 84

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez kleikadam » piątek, 3 stycznia 2014, 15:08

Co masz na myśli zdjęcia ekranu? Chcesz zrobił zdjęcie mu innym aparatem czy zrobić może "screenCapture"?
Kąty widzenia są rewelacyjne, praktycznie nie odczuwam różnicy patrząc nawet prawie pod kątem 90 stopni.
Jeśli chodzi o jasność to w pochmurny dzień taki jak dzisiaj(gdzie czasem pada lekki deszcz a niebo jest całe zachmurzone)lub w jakimkolwiek pomieszczeniu ze sztucznym światłem średnio używam około 30% jasności ekranu. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować go w piękny słoneczny dzień.

Zapomniałem napisać o baterii. Przy dużej eksploatacji(włączona lokalizacja, sporo używania wifi, trochę nawigacji, instalki programów i trochę rozmów) bateria wytrzyma max 24 godziny. Przy spokojnym użytkowaniu wytrzyma 48 godzin.
kleikadam
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 3 marca 2013, 00:43
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez bartazzz » piątek, 3 stycznia 2014, 15:20

kleikadam napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak miałem namyśli fotki telefonu oraz wyświetlacza
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5053
Dołączył(a): sobota, 19 stycznia 2013, 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 84

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez kleikadam » piątek, 3 stycznia 2014, 15:24

bartazzz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak miałem namyśli fotki telefonu oraz wyświetlacza


Pozstaram sie zrobić fotki telefonu w weekend. Czy na wyswietlaczy ma być widoczne coś sczególnego czy główny ekran "menu" ?
kleikadam
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 3 marca 2013, 00:43
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez bartazzz » piątek, 3 stycznia 2014, 15:25

może być cokolwiek
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5053
Dołączył(a): sobota, 19 stycznia 2013, 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 84

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez kleikadam » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 00:57

Obiecane zdjęcia telefonu :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kleikadam
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 3 marca 2013, 00:43
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez bartazzz » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 01:17

Widzę ze wyświetlacz świetny

Wysłane z mojego ZTE V970 za pomocą Tapatalk 4
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
Avatar użytkownika
bartazzz
VIP
 
Posty: 5053
Dołączył(a): sobota, 19 stycznia 2013, 12:03
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 84

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez kleikadam » wtorek, 7 stycznia 2014, 16:46

Więcej fotek z aparatu w wątku:

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
kleikadam
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 3 marca 2013, 00:43
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez Memciu » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 18:48

Prosiłbym o jeszcze kilka informacji na temat tego telefonu.

- jak się sprawuje po x czasie ?
-szybka- podatna jest na zarysowania ?
- jak z zasięgiem wifi
- ile wytrzyma na jednym ładowaniu
- jak sprawuje się wyświetlacz w dużym słońcu?
- co ważne, jak z oprogramowaniami? Da się znaleźć coś stabilnego [nie stockowego, chyba że jest bardzo dobry] >?
- proszę o podanie plusów i minusów tego modelu.


Stoję właśnie przed wyborem smartfona i nie wiem jaki wybrać, chcę poznać opinię posiadaczy o ich sprawności, czy będzie wystarczający dla mnie.
Avatar użytkownika
Memciu
 
Posty: 120
Dołączył(a): niedziela, 13 kwietnia 2014, 22:19
Pochwały: 2

Re: ### CUBOT T9 ### (recenzja)

Postprzez kleikadam » poniedziałek, 12 maja 2014, 13:12

- jak się sprawuje po x czasie ?
Sprawuje sie dobrze ale mogło by byc 2GB Ramu bo czasem go jednak brakuje, jedyne z czym ma problem to przeglądarki inernetowe z których potrafi nagle sam wyjść (może jest to spowodowane brakiem RAMu ale moge tylko zgadywać)
-szybka- podatna jest na zarysowania ?
Zdjąłem folie ochronną i nie mam ani jednej ryski więc szybka jest dobrej jakości i przy normalnym użytkowaniu nie porysuje się
- jak z zasięgiem wifi
Niestety jak pisałem wcześniej słabo łapie sieci wifi w porównaniu do np. do HTC One S
- ile wytrzyma na jednym ładowaniu
MAX 48 godzin ale to trzeba by go bardzo sporadycznie używać. Przy codziennych rozmowach i używaniu netu MAX 24h - ja z reguły ładuje co noc i jak mam rano 100% to mam pewność że do wieczora mi na pewno wystarczy

- jak sprawuje się wyświetlacz w dużym słońcu?
bez zastrzeżeń, widoczność bardzo dobra
- co ważne, jak z oprogramowaniami? Da się znaleźć coś stabilnego [nie stockowego, chyba że jest bardzo dobry] >?
Nie szukałem za długo bo powiem że to mój pierwszy fon z andkiem i tak jak przeglądałem to nie znalazłem nic innego niż stock a przypuszczam że zmiana softu mogłaby polepszyć zapełnienie np. RAMu
- proszę o podanie plusów i minusów tego modelu.
Na minus jak wyżej - słabe łapanie zasięgu WIFI, wyłączanie przeglądarek internetowych
Na plus aparat - na prawdę super zdjęcia i filmiki z niego wychodzą
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jeszcze jak by znalazło się jaieś inne oprogramowanie to byłoby super

Stoję właśnie przed wyborem smartfona i nie wiem jaki wybrać, chcę poznać opinię posiadaczy o ich sprawności, czy będzie wystarczający dla mnie.[/quote]
kleikadam
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 3 marca 2013, 00:43
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2


Powrót do Recenzje, testy i opinie użytkowników telefonów z Chin



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości