• Reklama

[android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je zna

Chińskie telefony z androidem, pytania, problemy, pomoc

[android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je zna

Postprzez oldboy » poniedziałek, 28 października 2013, 20:33

Na wstępie witam wszystkich, chyba na jedynym forum poświęconym słuchawkom DUAL SIM (jeśli są inne, to źle szukałem).

Od kilku miesięcy używam pancernej jednostki firmy CAT, lecz mogę tylko podejrzewać, że jak większość słuchawek, również złożonej w Chinach.
Po ostatniej aktualizacji zagościł w nim Jelly Bean 4.1.2 lecz jednak porównując jego funkcje do innych słuchawek, brakuje pewnych rzeczy.

Tu pytanie do innych, w jaki sposób wykonujecie tzw. zrzut ekranu?
Dodam, że kombinacja klawiszy [on/off]+[home] nie działa.

Kolejne pytanie do tych, co korzystają z programów innych niż dał producent do obsługi połączeń telefonicznych i SMS'ów.
Jakie programy bedą obsługiwać powyższe poprzez dodatkowe opcje w formie wyboru, z jakiej karty SIM ma być wykonane połączenie lub wysłany SMS?

Odnośnie samego systemu - nie wiem, jaki soft aparatu fotograficznego dał producent, ale nie podoba mi się, że w żaden sposób nie mogę wskazać miejsca docelowego zapisu robionych zdjeć. Zapisują sie one w pamięci słuchawki, a nie na karcie pamięci. Czy ktoś uporał się z tym problemem?

Za wszelką pomoc i wskazówki serdecznie dziękuję i liczę na konkretne podpowiedzi.
Pozdrawiam.
oldboy
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 28 października 2013, 19:53

Reklama

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez erscoobany » wtorek, 29 października 2013, 13:01

Co do zrzutu ekranu, spróbuj [on/off] + [vol down].
Jeśli chodzi o miejsce docelowe wykonywanych zdjęć, u mnie na Tipo (4.1.2 CyanogenMOD) też nie mogę wybrać między kartą a pamięcią wew, i o ile się nie mylę nie można tego zmienić.
erscoobany
 
Posty: 75
Dołączył(a): poniedziałek, 18 lutego 2013, 16:54

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez oldboy » wtorek, 29 października 2013, 23:53

Dzięki, za odpowiedz.
Info odnośnie lokalizacji zapisywania zdjęć jest cenne, nie będę tracił wiecej na to czasu, chyba, że ktoś znajdzie rozwiązanie problemu.

Co do zrzutu, to żadna kombinacja nie działa, w SG S+ wystarczyło dwa razy "tąpnąć" w klawisz home.
Gdzieś widziałem, że w jakimś telefonie wystarczyło przesunąć krawędzią dłoni z lewej strony ekranu, na prawą - podobnie jak lampa w skanerze - aby dokonać zrzutu ekranu, lecz nie wiem, czy to jest możliwe tylko na konkretnej słuchawce, czy wystarczy zainstalować (i tak nie wiem jaką) aplikacje?

Wracając do aparatu, to znalazłem nowy soft (nie pamietam z jakiej słuchawki wyciągnięty), jest możliwość wskazania miejsca zapisu, lecz zdjęcia wychodzą gorsze, od tego co oferuje producent, a ten zaoferował m.in. robienie zdjeć z opcją obracania fotografowanego obiektu (nie wiem jak to nazwać).

Jakby co, czekam na inne pomysły.
Dzięki.
oldboy
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 28 października 2013, 19:53

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez kurczak1977 » środa, 30 października 2013, 18:00

Cześć a jak wogóle ten telefon CAT B15 możesz napisać jak się sprawuje jakąś mini recenzję?
kurczak1977
 
Posty: 1
Dołączył(a): środa, 30 października 2013, 17:58

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez oldboy » sobota, 2 listopada 2013, 14:36

Jeśli mnie nie zbanują, to bardzo proszę...

Osobiście jestem daleki od prób, jakie można znaleść na YT, ale słuchawka zachowuje się świetnie.
Jedyna zawieszka systemu wydarzyła się po ostatniej aktualizacji Chrome, więc powróciłem do Dolphin.

Na minus zasługuje tuner radiowy, który kiepsko odbiera stacje radiowe i możliwe, że przyczyną jest zastosowanie aluminium w obudowie, które tłumi sygnał. Nie jestem specjalistą, więc nie jestem pewien tej teorii.

Oba sloty SIM obsługują przesył danych, lecz tylko jeden będzie obsługiwał szybką transmisję (np. SIM1 HDSPA, SIM2 GPRS).
Aby to zmienić, nie trzeba wyciągać kart, do tego służy program.

Sama słuchawka dzięki swojej wadze, dobrze leży w ręku i wreszcie "czuję" telefon i nie muszę go trzymać jak przysłowiowe jajko.

Łatwiej mi "odpowiadać", jeśli znam pytanie, więc jeśli ktoś się chce czegoś dowiedzieć, piszcie.
W miedzy czasie proszę nie żapominać o moim problemie ;)
oldboy
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 28 października 2013, 19:53

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez jerycho » niedziela, 3 listopada 2013, 15:10

Witam

Ze swojej strony niestety nie mogą pomóc, jedynie mogę polecić poszukanie jakiegoś programu który robi zrzuty ekranu.
Mam jednak kilka pytań na które bardzo bym prosił o odpowiedź:
- czy telefon ma latarkę
- czy po obróceniu telefonu (umieszczeniu go w poziomie) obraz również sam dopasowuje się do położenia np. podczas pisania smsów
- ile wynosi średni czas pracy telefonu na baterii po naładowaniu go do pełna przy umiarkowanym użytkowaniu (kilka smsów dziennie, z godzina rozmów telefonicznych) bez ciągłego połączenia z internetem czy innymi fejszbugami
- czy 512mb ram wystarcza do śmigania po necie czyli sprawdzenie rozkładu jazdy pociągów/autobusów bez przetrząsania internetu.
- czy telefon muli czy może działa swobodnie podczas normalnego użytkowania (bez gier czy innych bajeranckich, mało potrzebnych aplikacji)
- czy działa automapa
- czy działa internet Aero2

Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na powyższe pytania.
jerycho
 
Posty: 2
Dołączył(a): niedziela, 3 listopada 2013, 14:48

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez oldboy » poniedziałek, 4 listopada 2013, 13:59

jerycho napisał(a):[...]Ze swojej strony niestety nie mogą pomóc, jedynie mogę polecić poszukanie jakiegoś programu który robi zrzuty ekranu.

A znasz jakiś?


Były, pytania, bedą odpowiedzi ;-)

jerycho napisał(a):- czy telefon ma latarkę

Nie, może dlatego posiada IP67

jerycho napisał(a):- czy po obróceniu telefonu (umieszczeniu go w poziomie) obraz również sam dopasowuje się do położenia np. podczas pisania smsów

Tak, tryb poziomy (landscape) działa bezproblemowo w aplikacji do pisania SMS, a po zaznacżeniu odpowiednich opcji w ustawieniach, obraca się rownież pulpit jak i szuflada z aplikacjami.

jerycho napisał(a):- ile wynosi średni czas pracy telefonu na baterii po naładowaniu go do pełna przy umiarkowanym użytkowaniu (kilka smsów dziennie, z godzina rozmów telefonicznych) bez ciągłego połączenia z internetem czy innymi fejszbugami

Przy takim użytkowaniu na pewno dłużej, niż mi. Dla porównania rozmawiam 2 - 3 godziny dziennie (taka praca), połączenie z internetem cały czas, rano odłączam telefon od ładowarki i średnio ok. 15-stej podłączam do ładowarki samochodowej (powodem może być również fakt, że korzystam ze słuchawki BT).

jerycho napisał(a):- czy 512mb ram wystarcza do śmigania po necie czyli sprawdzenie rozkładu jazdy pociągów/autobusów bez przetrząsania internetu.

Przyznaję, że wydawało mi się, że ma więcej... na stronie producenta podają dwa razy tyle i słuchawka tylko raz mi się zawiesiła, po aktualizacji Chrome...
Drobniejsze zawieszki bywają, gdy system nie nadąża za moimi palcami, gdy po jednej rozmowie, wywołuję spis połączeń i chcę szybko wybrać inny numer, ale obawiam się, że takie zjawisko występuje często i na innych telefonach.

jerycho napisał(a):- czy telefon muli czy może działa swobodnie podczas normalnego użytkowania (bez gier czy innych bajeranckich, mało potrzebnych aplikacji)

Nie, wszystko płynnie działa i mogę dodać, że za pomocą aplikacji Quadrant (kto zna ten program, będzie wiedział, o czym mówię), wynik jaki osiąga słuchawka jest na poziomie 2923 (dla porównania aplikacja podaje wyniki innych urządzeń, gdzie Motorola ATRIX 4G, SG Tab 10.1 i SG Nexus wypadają gorzej).

jerycho napisał(a):- czy działa automapa

Na pewno będzie działać, lecz ja dla wygody używam jej na niezależnym urządzeniu.

jerycho napisał(a):- czy działa internet Aero2

Ostatnio słyszałem, że w Aero2 nastąpiły jakieś zmiany związane z wpisywaniem kodów captcha, więc może być problem, natomiast jeśli chodzi tradycyjne łączenie się z internetem, to ograniczeniem jest tylko zasięg, jaki oferuje operator.
Z powodu braku wsparcia ze strony operatorów dla tej słuchawki, warto zainstalować program (np. Tweakker APN Internet MMS), który podpowie co wpisać w ustawieniach.
oldboy
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 28 października 2013, 19:53

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez jerycho » poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:12

Bardzo dziękuję za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź :)
Zastanawiam się własnie nad wyborem między tym telefonem, a potworkiem - pancerniaczek vs. długodystansowiec :)

Nie będę dłużny tak też poniżej zamieszczam linki do kilku programów przeznaczone do przechwytywania obrazu z telefonu, które wpadły mi w ręce :)

https://play.google.com/store/apps/deta ... eov.shotux
https://play.google.com/store/apps/deta ... hotuxtrial
https://play.google.com/store/apps/deta ... enshotFree
https://play.google.com/store/apps/deta ... shotitfull
https://play.google.com/store/apps/deta ... fullnoroot

Pierwszy działą bez roota (podobno) reszta, trzeba by poczytać. Nie wiem jak z rootem na tym telefonie ale widziałem jakąś dyskusję na www.xda-developers.com ale ostatecznego wyniku nie znam.
jerycho
 
Posty: 2
Dołączył(a): niedziela, 3 listopada 2013, 14:48

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez oldboy » czwartek, 7 listopada 2013, 22:20

dzięki za szczere chęci, ale to co miało działać bez root'a stoi w miejscu, a nie jestem taki zdolny, aby grzebać w systemie.
pozdrawiam.
oldboy
 
Posty: 6
Dołączył(a): poniedziałek, 28 października 2013, 19:53

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez zrzęda » piątek, 7 marca 2014, 16:12

Ja w swoim Cat b15 zrzuty ekranu robie przy pomocy POWER i Vol -
Działa bez zarzutów. Razem wciskam, razem puszczam i mam zrzut ekranu
zrzęda
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 7 marca 2014, 16:04

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez no_ name01 » czwartek, 15 maja 2014, 10:59

Witam, u mnie też zrzuty wychodzą jak u zrzędy wyżej. poza tym nie wiem czemu ale nie chce mi robić updata. wyświetla się komunikat po kilku minutach mielenia, że nie ma połączenia z siecią, co nie jest prawdą, bo pełen zasięg wifi, inne strony latają bez uwag.
odnośnie tweakkera czy jest coś takiego po polsku? murzyński techniczny jest mi mocno obcy.
no_ name01
 
Posty: 1
Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 21:07

Re: [android] CAT B15 - pytania bez odpowiedzi, może ktoś je

Postprzez zrzęda » sobota, 24 stycznia 2015, 04:13

Telefon może Ci się nie aktualizować bo nie masz ściągnietego dodatku ze strony producenta. Nie pamiętam co to bylo , ale u mnie pomogło i teraz juz sprawdza aktualizacje.
zrzęda
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 7 marca 2014, 16:04

Następna strona

Powrót do Pytania, problemy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama
cron